Stjärntätt i Karlastaden

4 december 2018

På Lindholmen i Göteborg byggs just nu en ny stadsdel, delvis på en gammal parkeringsplats. Karlastaden, med Nordens högsta hus Karlatornet som den starkast lysande stjärnan, ska innehålla bostäder, kontor och kommersiella lokaler, fördelat på sammanlagt åtta kvarter. Just nu pågår etapp 1A där Karlatornet ingår.

Historien om Karlastaden tar sin början redan 2004 då Sernekes grundare Ola Serneke förvärvade fastigheter i området. Mellan 2007 och 2008 köpte han även till kommunal mark, hela tiden med drömmen om att bygga ett högt hus på platsen. Efter att ha förankrat de högtflygande planerna hos kommunen utlystes en arkitekttävling 2014. Vinnare blev den amerikanska arkitektfirman SOM, Skidmore, Owings & Merrill, som står bakom spektakulära byggnader som exempelvis Burj Khalifa i Dubai och One World Trade Center i New York.  

Kommersiellt i botten

Utvecklingsprojektet drivs av Karlastaden Utveckling AB som är ett joint venture mellan Serneke AB och NREP AB. För den första etappen, där Karlatornet ingår, står Serneke även som byggentreprenör. 

– Totalt byggs 270 000 kvadratmeter. 200 000 är bostäder och 70 000 kommersiella lokaler, varav cirka 45 000 kvadratmeter är kontor, beskriver Ulrika Sandford, Marknads- och Kommunikationsansvarig, Karlastaden Utveckling. 

Och det är ingen överdrift att man siktar mot stjärnorna med den nya stadsdelen. Karlatornet kommer att nå 245 meter med sina 73 våningar och blir därmed Nordens högsta hus. Men även två av de andra byggnaderna kommer att bli väl synliga i Lindholmens nya skyline och blir högre än nuvarande Gothia Towers. Därutöver byggs fem kvarter och en paviljong som tillsammans bildar Karlastaden. Alla med olika innehåll men med den gemensamma nämnaren att de kommer att ha kommersiella lokaler i gatuplan för att därefter byggas på med kontor och bostäder. 


Totalt byggs 270 000 kvadratmeter. 200 000 är bostäder och 70 000 kommersiella lokaler, varav cirka 45 000 kvadratmeter är kontor.


– Vi vill skapa en riktig blandstad med både bostäder, kontor och kommersiella lokaler. Den här typen av blandning får människor att trivas och trivs de stannar de kvar. På en relativt liten yta i gatuplan vill vi få in liv och rörelse genom att etablera butiker, restauranger, kultur och aktiviteter. En blandning som skapar perfekta förutsättningar för en levande stadsdel. 

Hus med stjärnglans

Nyligen namngavs samtliga byggnader i Karlastaden. Och för att de ska passa ihop med platsens gatunamn har alla en koppling till mytologi och stjärnbilder. 

Just nu pågår etapp 1A där Karlatornet ingår. Grundläggningsarbeten för tornet och rivning för de övriga kvarteren plus ledningsomläggningsarbeten är i full gång. I nästkommande etapp, 1B, byggs husen Callisto, Lynx och Virgo. Lynx betyder lodjur på latin vilket är passande då byggnaden är belägen på Lodjursstråket. Högsta delen blir 17 våningar med ett innehåll av cirka 110 bostäder plus fem våningar kontor samt butiker och restauranger i bottenplan. 


Byggnaden Callisto angränsar till Callistotorget och är namnet på Jupiters näst största måne och solsystemets tredje största. Byggnaden blir en kontorsfastighet på sju våningar med lekplats på taket som hör till förskolan i Auriga som nås via en bro. I bottenplan blir det både butiker och restauranger. 

Tidigare Kvarter 4 har nu fått namnet Virgo efter den latinska versionen av stjärnbilden Jungfrun. Virgo blir ett bostadshus på 27 våningar med butiker och restauranger i bottenplan.

Fler etapper med höjd

I etapp 2A byggs kvarter Cappella av Hemsö Fastighets AB. Capella är namnet på den starkast lysande stjärnan i stjärnbilden Kusken och då Capella angränsar till Kuskens gata har byggnaden fått sitt namn därefter. Här kommer troligtvis en gymnasieskola, vårdcentral, äldreboende, BMSS bostad med särskild service, tandklinik samt bostäder på sammanlagt 17 våningar, bestående av en blandning av bostadsrätter och hyresrätter, etablera sig. 

Auriga, tidigare Kvarter 7, ligger också vid Kuskens gata och stjärnbilden Kusken heter Auriga på latin. Det här blir en av de större byggnaderna som kommer att rymma både kulturcentrum, förskola, kontorslokaler samt butiker och restauranger i bottenplan. Högdelen här blir 36 våningar. Ett ännu högre hus blir Cassiopeja, ett tornhus på 43 våningar som kommer att innehålla bostäder, butiker och restauranger i bottenplan samt eventuellt kontorslokaler. 

Kvarter 6 kommer att heta Aries vilket betyder vädur på latin. Aries är även en stjärnbild på norra stjärnhimlen. Byggnaden kommer totalt få 12 våningar med bostäder samt butiker och restauranger i bottenplan. Troligtvis kommer det även att finnas en livsmedelsbutik i bottenplan.

Helt klart 2025

Cirka 25 000 personer kommer att verka i framtidens Karlastaden och mellan 4 000 och 5 000 människor kommer att bo här. En del av dem i Karlatornet, som garanterat även kommer att bli ett eftertraktat utflyktsmål. Ett torg med vattenspeglar och fontäner blir den offentliga entrén och som besökare kommer man kunna ta hissen upp till 69:e våningen som blir en utsiktsvåning med bland annat restaurang och skybar. Nordic Choice Hotel ska etablera sig i podiet och även disponera våning 58 för sina sviter. Ett gym och ett SPA kommer också att drivas av hotellet.

Högst upp, i fyra kuber om tre våningar, placeras 13 penthouselägenheter där de största blir på cirka 370 kvadratmeter. Totalt byggs det 594 lägenheter i tornet och nästan 500 är redan sålda, varav fyra i penthousedelen. 

 – Karlastaden blir en unik stadsdel i Sverige, konstaterar Ulrika Sandford. Det ska verkligen kännas när man går in i Karlastaden och våra förhoppningar är att göteborgarna får en ny, lite annorlunda, stadsdel att trivas i. Karlastaden ska även välkomna dem som inte väljer att bo eller arbeta här. 

Karlastaden byggs i etapper och kommer att stå helt klar 2025. Men redan 2021 står Karlatornet färdigt, lagom till Göteborgs 400 års-jubileum. Då kommer man även kunna ta stadens nya linbana över älven till de åtta kvarteren med stjärnglans. 


Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.