Stå upp och jobba

28 februari 2019

Visste du att du lika gärna kan stå upp och jobba som att springa maratonlopp, enligt forskare?

DOT.jpg
Stå skönt på avlastningsmattan DOT Standzon från Götessons. Bild: Götessons

Visste du att du lika gärna kan stå upp och jobba som att springa maratonlopp, enligt forskare? Men det är bara en av fördelarna med att jobba ståendes. Res dig ur kontorsstolen och kolla in nio anledningar varför. 

1. Stå och jobba = springa tio maratonlopp

Av att stå istället för att sitta bränner du omkring 50 kalorier extra i timmen, vilket blir 200 kalorier extra på en dag och 1000 kalorier extra i veckan! Enligt Dr John Buckley från the University of Chester skulle aktivitetsnivån på alla dessa stående timmar bli samma som tio maratonlopp om året!

2. Att stå och jobba minskar ryggproblem

Enligt en CDC-studie från 2011 visade det sig att ståbord på arbetsplatser motverkade ryggproblem med 54 procent. Ryggraden utsätts för stress när du sitter, vilket motverkas när du istället väljer att stå och jobba.

3. Att stå och jobba håller humöret uppe

När du står upp och jobbar frigörs faktiskt endorfiner, som likt löpningen ger dig en naturligt “hög på livet”-känsla. 

4. Att stå kan vara bättre för dina axlar och knän

Att stå och jobba stärker din hållning. När du sitter ner med dålig hållning orsakar det smärta i dina axlar. När du står upp får du en naturlig hållning som automatiskt drar dina axlar bakåt till en behaglig ställning. Dina knän kan också ta stryk av att sitta ner i kontorsstolen, de behöver användas för att fungera. Men det gäller förstås att stå på ett bra, balanserat sätt.

5. Står upp och skippa kaffet

Att stå och jobba är faktiskt en energiboost. Den boosten kan jämföras med en kopp kaffe. När du står så syresätts musklerna på ett friare sätt än när du sitter vilket gör att du känner dig piggare en längre tid. Dessutom kommer din blodcirkulation att tacka dig!

6. Står du så får mer gjort

De som står och jobbar får mer gjort än de som sitter. En studie från A&M Health Science Center Scool of Public Health i Texas visar på att produktiviteten ökar med hela 46 procent för de som stod istället för att sitta. Eftersom blodcirkulationen förbättras så får hjärnan mer blod. Det resulterar i att den fungerar bättre och dessutom blir mer kreativ.

7. Att stå och jobba är bättre för matsmältningen

Blir du lätt svullen om magen när du kommer tillbaka till kontoret efter lunchen? Får du matsmältningsproblem? Kramper? Lösningen kan vara lika enkel som att ställa sig upp (bokstavligen)! Matsmältningssystemet komprimerar nämligen ihop sig när du sitter ner och saktar ner bearbetningen av måltiden.

8. Att stå upp stärker magmusklerna

När du står upp låter du dina magmuskler jobba, kanske utan att ens märka av det själv. När du sitter ner sker den raka motsatsen: dina magmuskler slappnar av och säckar ihop.

9. När du står känner du mer power!

Att stå upp kommer få dig att känna dig självsäker och full av power! Det är till och med bevisat i en studie från Harward University att 45 procent av testpersonerna kände sig mer säkra i sina beslut när de stod upp än när de satt ner. Dessutom kommer din stressfaktor att gå ner. När du står hamnar du automatiskt i en högre “power position” än när du sitter, vilket gör det lättare för dig att släppa stressen och hålla lugnet. Och öka självförtroendet!

Källa: Topphälsa

fler tips 

Här nedan följer några tips och produkter som hjälper dig upp på kontoret.

Läs om avlastningsmattan DOT Standzon från Götessons här

Kolla in höj- och sänkbara skrivbord från DPJ Interiör här

Vill du ta det ett steg längre och kanske till och med gå eller cykla vid skrivbordet? Kolla in produkter för det här

Få tips från kiropraktorn hur du står rätt här

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.