Spaden i marken för ny logistik i Göteborg

22 april 2024

Under 2023 förvärvade Panattoni en fastighet i Landvetter utanför Göteborg, nu är det dags att påbörja byggnationen av en citynära logistik- och industrifastighet med direkt anslutning till riksväg 40 och nära till Göteborg Landvetter Flygplats och Göteborgs Hamn.

I förra veckan sattes spaden i marken för att markera starten för byggnationen på brownfield-projektet Panattoni Park Landvetter. Panattoni kommer därav att ersätta den gamla byggnaden och istället uppföra en ny modern och hållbarhetscertifierad logistikfastighet. Fastigheten kommer att ha hög hållbarhetsstandard och certifieras enligt BREEAM Excellent. Detta innebär bland annat att taket är förberett för solpaneler och att parkeringsplatser, laddstationer och uteplatser anpassas efter hyresgästernas behov.


Det lokala entreprenadbolaget MVB Väst är kontrakterade att bygga en anläggning på totalt 14 300 kvadratmeter inklusive entresolplan och konceptkontor. Beräknad inflyttning är under första kvartalet 2025.

På spadtaget hade ett 50-tal personer, däribland representanter från Härryda kommun, potentiella hyresgäster, och ett tiotal från MVB Väst samlats för att fira.


Panattoni har sedan sitt inträde på den svenska marknaden haft ambitiösa målsättningar om att bli marknadsledande på antalet utvecklade kvadratmeter. Bolaget har nyligen färdigställt sitt första projekt i Enköping och ytterligare två projekt står klara i sommar i Rosersberg och Strängnäs. Flera nya projekt är också på gång, både i Sverige och i Danmark där Panattoni etablerade sig under 2023.


- Detta är vårt första projekt i Göteborgsregionen och vårt första brownfield-projekt i Sverige. Att få utveckla en redan bebyggd fastighet i dåligt skick till en mer hållbar och modern anläggning känns extra kul. Vi har redan ett stort intresse från hyresgäster tack vare ett optimalt läge längs riksväg 40 och vi har redan ett flertal dialoger med potentiella kunder, säger Fredrik Jagersjö Rosell, Managing Director på Panattoni Sverige.


- Vi är glada över förtroendet att få fortsätta utveckla attraktiva logistikanläggningar tillsammans med Panattoni. Vi har ett väldigt bra och givande samarbete där vi har stor samsyn på projektets hållbarhetsmål, vilket bäddar för att detta kommer att bli en riktigt fin anläggning, säger Henrik Ljungdahl, VD MVB Väst.


Härryda kommun var också på plats


- Det är mycket roligt att välkomna Panattoni till Härryda kommun. Jag ser fram emot att följa byggnationen och det företag som sedan flyttar in och får möjligheten att bedriva sin verksamhet här. Det är ett stort tryck på lager och -logistiketableringar i hela Göteborgsregionen, många riktar sina blickar till oss i Härryda kommun med det strategiska läget vi har, säger Helena Alterby Nordström som är Näringslivschef i Härryda kommun.


- Det är glädjande att tidigare detaljplanerad mark nyttjas för nya etableringar som skapar arbetstillfällen i vår kommun och intäkter till välfärden. Vi i politiken har satt som mål att vi skall ha Sveriges bästa företagsklimat och en del i det är ge god service till de företag som etablerar sig här, säger Mikael Johannison vice ordförande i kommunstyrelsen för Härryda kommun.

På plats kommer hyresgäster att erbjudas helt nya och flexibla ytor med hög hållbarhetsstandard från ca 4000 kvm upp till 14 300 kvm (BTA). Den kommer att kunna delas upp på en eller två hyresgäster. Fastigheten som ligger med skyltläge utmed RV 40 kommer att certifieras enligt BREEAM Excellent och blir klar för inflyttning i början av 2025.

Pernilla Gilbert

Kommunikatör

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.