Skyddar kvalitetsmöbler

11 november 2021

Från och med november 2021 använder Ekornes, en norsk tillverkare av exklusiva designmöbler, skyddsförpackningar i EPS (expanderbar polystyren) till sina produkter, vilket har samma egenskaper som jungfruligt material men ett lägre koldioxidavtryck. Detta uppnås genom att fossila resurser ersätts med återvunna råvaror i början av produktionen.

– Vi är verkligen stolta över att vara det första företaget som lanserar ett projekt som detta tillsammans med VARTDAL PLAST och BASF gällande designmöbler. Vi strävar alltid efter att ha den bästa förpackningslösningen för att skydda våra kvalitetsmöbler, och Styropor® Ccycled™ erbjuder precis det vi vill ha: samma egenskaper som jungfruligt material men samtidigt tillgodoser det behovet av att minska vårt koldioxidavtryck, vilket passar perfekt in i vår hållbarhetsstrategi, säger Solveig Gaundal, Compliance and CSR Manager på Ekornes.

Mindre koldioxidavtryck

Tack vare tillverkningsprocessen har Styropor® Ccycled™ samma egenskaper som traditionell Styropor®. Det inkluderar utmärkta förpackningsegenskaper såsom enastående stötdämpning och hög tryckhållfasthet, vilket är avgörande för att skydda designmöbler. Vid tillverkningen av det emballagematerial som blivit så välkänt under de senaste 70 åren ersätts de fossila råvarorna med pyrolysolja. BASF köper pyrolysoljan från teknikpartners som använder en termokemisk process som kallas pyrolys för att omvandla plastavfall, som annars skulle användas för energiåtervinning eller deponeras. BASF använder pyrolysoljan i början av produktionsprocessen för att tillverka nya plaster och andra produkter.


- Vi är glada över att arbeta tillsammans med BASF och Ekornes i detta projekt. Det är ett bevis på vårt ömsesidiga engagemang för en mer hållbar framtid, säger Mounir El'Mourabit, produktchef på VARTDAL PLAST.

Sparar resurser – skyddar miljön

- Den nuvarande miljöpolitiken fokuserar på att minska utsläppen av växthusgaser, att bevara fossila resurser och att undvika eller återanvända avfall. Genom att använda produkter från vårt ChemCycling™-projekt bidrar vår partner Ekornes aktivt till återvinningen av plastavfall efter användningsfasen och att föra in den använda plasten i ett cirkulärt kretslopp, säger Klaus Ries, chef för BASF:s Styrenics-verksamhet i Europa.

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.