Sitt aktivt på rätt stol

7 mars 2019

Den bästa arbetsställningen är din nästa! Naturlig variation under arbetsdagen är det mest skonsamma för kroppen, samtidigt som det ger dig mer energi. Därför är aktiva stolar perfekta för dig som sitter ner mycket på jobbet. AJ Produkter förklarar varför!

AJ.jpg
Bild: AJ Produkter

Idag är det välkänt att för mycket stillasittande är negativt för kroppen. Långvariga statiska positioner, som att sitta still under en längre tid är helt enkelt inte optimalt. Kroppen är gjord för rörelse och mår bra av fysisk aktivitet. Det allra bästa är att variera din arbetsställning på jobbet – oavsett vad du jobbar med. Så glöm inte att ta en paus från stillasittandet och växla mellan att sitta och stå.

Ett enkelt men mycket effektivt sätt att variera arbetsställningen på är att använda så kallade aktiva stolar. Det är ergonomiska sittmöbler som på olika sätt sätter din kropp i rörelse. Exempel på aktiva stolar är pilatespallar, balansstolar och sadelstolar som aktiverar och stärker rygg- och bålmuskulaturen, förbättrar din hållning och ökar blodcirkulationen. Detta har också en positiv inverkan på energinivån och gör det lättare att fokusera och koncentrera sig, vilket i sin tur bidrar till ökad effektivitet och produktivitet.

En aktiv stol kan med fördel fungera som ett komplement till den klassiska kontorsstolen – eller vice versa. Det kan ta lite tid att vänja kroppen vid den nya sittställningen som en aktiv stol ger. I början kan det därför räcka med att använda den någon timme om dagen för att sedan gradvis öka användandet. 

Fyra fördelar med aktiva stolar

1. Ergonomiska utföranden gör att du kan arbeta och använda kroppen på ett bekvämt sätt som förhindrar belastningsskador.

2. Kroppen aktiveras trots sittande. Balansstolar och pilatespallar låter kroppen hitta en korrekt hållning genom att sätta balansen på prov medan sadelstolar håller ryggen rak och ger ökad rörelsefrihet.

3. Rygg- och bålmuskulaturen stärks och kroppshållningen förbättras. De aktiva stolarna ger en naturlig och bra kroppshållning, något som förebygger och lindrar ryggsmärtor.

4. Rörligheten i stolarna bidrar till ökad blodcirkulation, energi och produktivitet även i små rörelser. 

Källa: AJ Produkter

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.