Satsning på hälsocertifierat kontor

18 september 2018

Castellum har som första fastighetsbolag i Norden börjat certifiera byggnader enligt WELL Building Standard, en ny internationell standard som tar ansvar för människors hälsa och välbefinnande.

Bild: Castellum
Bild: Castellum

Nu kan även Växjö få sin första WELL-certifiering, i form av WeXO, den samlingsplats för digital innovation som Castellum och Visma vill skapa.

– Idag när miljöcertifiering är ett baskrav är det dags för oss att ta nästa steg i form av WELL, där byggnaden blir ett medel för att främja människornas hälsa, välmående och prestation. Eftersom grunden i WeXO är samverkan och utveckling med människan i fokus känns WELL-certifieringen extra självklar just här, säger Jenny Rungegård, affärsområdeschef Castellum Växjö.

Bygger på forskning

WELL-certifieringen bygger på vetenskapliga studier och utgår från sju delar som samtliga påverkar hälsan. Fyra av dessa – luft, vatten, ljus och ljud – uppfylls delvis i dagens nyproducerade fastigheter. Men de tre övriga – kost, motion och välbefinnande – är unika för denna nya certifieringsmetod.


– Medarbetarna är den viktigaste pusselbiten i vår utveckling och tillväxt. Därför är det självklart för oss att bidra aktivt till deras välmående och hälsa. Att byggnaden för vår framtida arbetsplats WELL-certifieras är något vi är både glada och stolta över, säger Jens Ahlstrand, Executive Support Manager på Visma Spcs.

– Det som utmärker en WELL-certifierad byggnad är att alla delar i både bygg och gestaltning uppfyller en mängd olika krav kopplade till vår hälsa, exempelvis får man inte bygga in några material som släpper ut gifter eller emissioner. Men det handlar också om mjuka parametrar som att designen har hämtat inspiration från naturen i form av växter och naturliga material, att gestaltningen ska stimulera till vardagsmotion samt att det ska erbjudas hälsosam kost, säger Charlotte Vikström, kontorsexpert Castellum.

Tre utvalda arkitektbyråer håller just nu på att ta fram förslag på utformningen av WeXO, och WELL-certifieringen ingår i detta uppdrag. Vilken arkitektbyrå som kommer att få det fortsatta uppdraget att utforma WeXO presenteras under oktober.

Pernilla Gilbert

Kommunikatör

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.