Resultatet av ett examensprojekt

28 maj 2020

Under våren 2020 designade Mika Lindblad Pinot, en soffa och fåtölj, som sitt examensprojekt på den 3-åriga utbildningen Form på Beckmans Designhögskola.

Pinot är en loungegrupp helt utan stoppning, där själva konstruktionen blir det estetiska uttrycket. En redovisande design som helt utan kallskum skapar komfort med hjälp av naturliga material och deras genuina egenskaper. Materialen som används är skiktlimmat trä, läder och linneväv.

Upprätt och bekvämt Idén att göra en sittmöbel kom tidigt. I analysen av marknaden gjorde Mika flertalet slutsatser kring rådande trender och efter en grundlig genomgång av sortiment för att hitta möjliga luckor hittade hon vägen.

Så jag ställde mig frågan; kan jag designa en bekväm soffa utan stoppning?

- Jag har fascinerad av alla parametrar och aspekter med möbler, både de tekniska och rent estetiska. Vi yngre formgivare blir tidigt skolade i att designa för en hållbar och cirkulär marknad. Jag slogs av hur få hållbara alternativ det finns till kallskum som stoppning i sittmöbler. Så jag ställde mig frågan; kan jag designa en bekväm soffa utan stoppning?

Sitsen är spänd i träramens ställning och ger en sittvinkel som är anpassad till den mänskliga kroppen. Konstruktionen sparar också på materialåtgången.

Hållbarhet i fokus

Och materialvalen i Pinot speglar också en annan viktig aspekt - hållbarhet: 

- Jag sökte mig till Swedese, för att jag kände till att de jobbar med schyssta material och ville jobba med de naturliga egenskap de har, till exempel böjträ. Trä, läder och linneväv är klassiska material och de kan enkelt separeras för att göra restaurering eller återvinning enklare.

- Tror inte jag träffat en så målmedveten och hängiven student tidigare, i några av alla mina skolsamarbeten, säger Mats Grennfalk, produktuvecklingschef på Swedese.

Samarbete med Swedese 

Utvecklingen av Pinot har skett på plats i produktionen i Vaggeryd, tillsammans med produktutvecklingsteamet på Swedese.

- Vi engagerar oss gärna i skolsamarbeten för att vi vill bidra till att den nya generationens designers får en bra start och lär känna ”verkligheten” ute på ett företag. Vi själva lär oss också mycket i dessa samarbeten, då studenterna oftast står för nytt och oförstört tänkande, avslutar Mats Grennfalk.

Beckmans examensutställning 2020 sker via en livesändning, med start 18.00, tisdagen den 26 maj. I augusti öppnar utställning för publik, under Stockholm Design Week 19-23 augusti.

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.