Plats för kultur i Science Village

20 oktober 2020

Science Village Scandinavia AB skrev under fredagen på ett hyresavtal med Skanska för den planerade konsertsalen i the Loop. - Den här flexibla lokalen ger oss stora möjligheter att attrahera internationella besökare till Lund och Science Village. Att få en sådan här konferens- och evenemangssal på plats i Science Village skapar värden för både ESS och MAX IV samt stödjer universitetets framtida etablering. Samtidigt får en fantastisk plats för kulturevenemang i området, säger Christian Lindfors, Vd Science Village Scandinavia AB.

The loop.jpg
The Loop. Bild: Skanska/White

I åratal har bristen på lämpliga lokaler för större konferenser och kongresser i Lund uppmärksammats. Science Village-bolaget blir nu hyresgäst i Skanskas första byggnad i området, The Loop. Kongress- och evenemangssal, som beräknas stå redo för inflyttning 2023, har kapacitet på cirka 1000 personer i publiken är anpassad för både konserter och föreläsningar men kan också ställas om till bankettsittning eller mindre mässor. Spårvagnen stannar bara några meter från salen, vilket i praktiken innebär 14 minuters restid från Lunds central.

Smart upplägg

- Det är bra att avtalet för salen nu är klart så att den kan komma att realiseras. Detta är ett mycket smart upplägg med delade funktioner och användningsområden, vilket gör att varje enskild funktion får väsentligt lägre kostnader än vid ett traditionellt upplägg. Huset och området får samtidigt en högre utnyttjandegrad och en större mångfald av besökare, under en större del av dygnets timmar och veckans dagar. Här visar vi ett fint exempel på samverkan och nytänkande som passar väl in på platsens karaktär, säger Hans Fransson, Senior affärsutvecklare, Skanska.

Huset och området får samtidigt en högre utnyttjandegrad och en större mångfald av besökare, under en större del av dygnets timmar och veckans dagar. 

Syftet med Science Village Scandinavia AB är att bygga ekosystemet kring ESS och MAX IV. En lokal av den här typen är en viktig pusselbit mot visionen om att effektivt koppla samman forskningsanläggningarna med de regionala, nationella och internationella forsknings- och innovationssystemen. Vinnova föreslog tidigare i år att en nationell teknikpark etableras med bas i Science Village.

Samlingspunkt

- Vi tycker att det är roligt att det nu tas ännu ett konkret steg för att skapa en samlingspunkt - som är både nationell och internationell - och förverkliga de ambitioner som finns för Brunnshögsområdet och anläggningarnas roll i Sverige, säger Rebecca Hollertzpå Vinnova.

Lokalen innebär att området får en funktion som skapar liv och rörelse även utanför kontorstid. Här ryms olika typer av evenemang då den snabbt kan ställas om för stora vetenskapliga konferenser, nationella och internationella kongresser, föreläsningar, kulturevenemang och konserter. I huset planeras även grupprum för omkring 500 personer samt restaurang. Sedan tidigare har konferensarrangören Altitude Meetings ett större hyreskontrakt i byggnaden.

Om Science Village

Stadsdelen Science Village i Lund rymmer de båda världsledande forskningsanläggningarna European Spallation Source i områdets östra del och MAX IV i väst. I området mellan anläggningarna kommer det byggas ca 350 000 kvm fastigheter som bland annat ska rymma akademi, innovationsdrivna företag och södra Sveriges största science center. Området kommer under 2020-talet att växa till ett internationellt kunskapsekosystem för material och livsvetenskaperna.

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.