Perfekt position för logistik

19 september 2018

Catena fortsätter utveckla Logistikposition Sunnanå. DHL är redan på plats, Svensk Cater och Chefs Culinar står näst på tur att flytta in. Därefter uppförs två byggnader om totalt 36 000 kvm, anpassade för flera hyresgäster, och detaljplanearbete pågår för ytterligare över 100 000 kvm. Förutom det optimala läget erbjuder Catena också 10,5 m i takhöjd och en fast driftskostnad.

Med direkt avfart från riksväg 11 och ytterligare 300 meter till avfarten ifrån E6/E20 ligger Logistikposition Sunnanå, en av Catenas stora logistiksatsningar. 

– Vi tycker att detta är ett av de bästa lägena för logistik i Malmöregionen, konstaterar Nicklas Schmidt, Affärsutvecklare, Catena. Den här satsningen med sina etableringar betyder mycket även för Burlövs kommun och dess invånare vilket resulterat i en bra dialog och ett gott samarbete med kommunen.  

Flera hyresgäster  

Första spadtaget för Logistikposition Sunnanå togs 2014 i samband med byggstarten av DHLs cirka 16 900 kvm stora terminalbyggnad. I höst får de sällskap av Svensk Cater som också flyttar in i en egen byggnad om cirka 8 500 kvm. Och till våren är det Chefs Culinars tur att flytta in i sitt distributionslager om 7 500 kvm. Nästa steg i utvecklingen av området är två större multihyresgästlager om sammanlagt 36 000  kvm, med gemensam lastgård och parkering. 

– I den första av dessa byggnader har vi redan skrivit avtal med Lekia och DS Smith, ytor på cirka 6 000 kvm vardera. Alltså kan vi fortfarande erbjuda ytor på cirka 6 000 kvm i denna byggnad. För den andra byggnaden pågår flera dialoger. De som är intresserade av de här ytorna kan flytta in redan senhösten 2019.Optimerar ytorna

Efterfrågan på lagerytor kring 5 000-7 000 kvm är stor, menar Nicklas Schmidt. En förklaring på varför Catena vågar bygga på spekulation. Men det är ett pussel som ska läggas.

– Hur stora de sista ytorna blir kommer att ge sig framöver, beroende exakt på hur efterfrågan ser ut.

Men att bygga just större multihus är modellen, menar Nicklas Schmidt. 

– Vi känner att vi hittat en bra modell med den här typen av multihus och har kunnat optimera området med både vägar och rangerytor. 

Även byggnaderna i sig är optimerade.

– Vi bygger i sektioner och tar hänsyn till hur truckgångar och pallstallage placeras så att det blir optimalt och till stor del flexibelt. I dag är det svårt att hitta lager med 10,5 m fri takhöjd, något som gör att man kan få in mycket mer pallplatser. Och kostnaden per pallplats ska man absolut ha med sig när man räknar och jämför olika alternativ. Den här takhöjden vi kan erbjuda innebär ju att det finns stora möjligheter att expandera uppåt. 

För oss är det perfekt att kunna erbjuda möjligheterna i Logistikposition Sunnanå just nu eftersom det inte finns så mycket vakanser i Malmöregionen.


Fast driftskostnad

Catena satsar även på att bygga energisnålt och kan erbjuda sina hyresgäster på Logistikposition Sunnanå något både unikt och nytt. En fast driftskostnad. 

– Vi tror att det är en fin konkurrensfaktor, menar Nicklas Schmidt. Att kunna erbjuda en fast kostnad på värme, vatten och el. En fast kostnad som dessutom blir låg. 

Och reaktionerna har hittills bara varit positiva.

– Hyresgäster blir ibland lite för fokuserade på hyreskostnaden och kan missa de driftskostnader som tillkommer. De blir alltid lägre i en ny byggnad men att dessutom kunna erbjuda en fast, låg driftskostnad innebär att våra hyresgäster kommer att veta exakt vad de ska budgetera för. På så sätt blir det inga överraskningar. 

Ytterligare 100 000 kvm

– För oss är det perfekt att kunna erbjuda möjligheterna i Logistikposition Sunnanå just nu eftersom det inte finns så mycket vakanser i Malmöregionen, konstaterar Nicklas Schmidt.

Och ännu mer ytor planeras. I skrivande stund pågår det ett detaljplanearbete för ytterligare 100 000 kvm mark. 

– Vi har så sakteliga börjat arbeta med den andra etappen, det känns otroligt förmånligt och roligt att veta att vi kommer att kunna erbjuda ytterligare 100 000 kvm framöver. Alldeles här bredvid, i samma optimala läge.

Catena har dessutom precis byggt en ny fastighet i Helsingborg och även här finns möjligheter att utveckla ytterligare. 

  

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.