Nytt palats i Stockholms city

10 januari 2018

Hamngatspalatset blir det nya handels- och kontorshuset på Hamngatan i Stockholms city. Idag är det en anonym och tekniskt uttjänt fastighet högt uppe på Hamngatan. Tanken är att den nuvarande fastigheten kommer att ersättas med en ny, modern kontorsfastighet med plats för butiker i gatunivå.

Sedan SEBs flytt är Vasakronan igång med sitt utvecklingsprojekt Sergelhuset vid Sergels torg i Stockholm. Den invändiga rivningen av H-huset, längs Hamngatan, påbörjades i juli 2017, det utvändiga rivningsarbetet pågår just nu. H-huset kommer att ersättas av den nya byggnaden Hamngatspalatset.

- Det blir ett supersnyggt hus i glaserat grönt tegel, säger Eva Philipson, affärsansvarig fastighetsutvecklare för projekt Sergelhuset.

En fastighet, tre huskroppar

Kvarteret Hästskon 12 består av en fastighet med tre huskroppar, sammanbundna under marken. Hamngatspalatset, beläget längs med Hamngatan, är en av de tre huskropparna. De andra vetter mot Sergels torg och mot Malmskillnadsgatan.

Hamngatspalatset kommer att bli tio våningar högt och sträcka sig ända till Parkaden. De två översta våningarna är indragna för att möta och harmonisera med huset mot Malmskillnadsgatan. Bottenvåningen kommer även fortsättningsvis ha en kommersiell prägel och upplåtas för handel medan de övre våningarna blir kontor. Huset ges en egen karaktär med bland annat stora skyltfönster i gatuplan.

Inflyttning är planerad till Q4 2020.

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.