Nytt liv i Varvsstaden

29 november 2018

350 000 kvadratmeter stort område ska ge plats åt kontor och handel. Den historiska industrimarken i Varvsstaden väcks till liv.

Foto: Annehem

Malmö planerar att göra om den historiska området kring Varvsstaden. Tanken är att förvandla de enorma ytorna på 350 000 kvadratmeter till 2 500 lägenheter, en skola, hotell, restauranger, kontor och handel i både nya byggnader och befintliga varvslokaler. 

- Det är en historisk plats för för Malmöiterna. Många av de gamla byggnaderna är tyvärr borta i dag. Men detta är vad vi har kvar och bara det är ju fantastiskt, säger Hanne Birk, utvecklingschef för Varvstaden, i ett pressmeddelande.

Tanken är att gammalt och nytt ska mötas i Varvsstaden. Först när hyresgästerna hittats början man utveckla byggnaderna efter deras behov.

Projektstarten var redan för fem år sedan och flera företag har nu visat intresse att flytta in i byggnaderna. Dock kan det dröja 20 år till innan Varvsstaden är helt klar. 

-  Här finns ingenting, så det är en lång process. Det ska skapas vägar, ledningar ska ner i marken, vi ska kopplas till systemet. Men jag kan tycka att det kan finnas en kraft i att saker tar tid. Om vi bygger nya kvarter som poppar upp på ett par år så blir det de här boxarna som ser likadana ut. Generationer ändrar sig, våra barn kanske vill bo på ett annat sätt. Så hoppet i att det tar lite tid är ju att platsen får lite mer karaktär, blir lite mer ojämn och mer intressant, menar Hanne Birk.

Yousef Boussir

Redaktör/reporter

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.