Nytt liv i gammal fabrik

19 augusti 2019

Under våren 1957 lades den anrika fabriken Nyborgs Yllefabrik ner. Sedan dess har delar av fastigheten ekat tomt. Nu har förvandlingen börjat.

Fabriksbyggnadernas historia daterar sig tillbaka ända till 1900-talets början. De första byggnaderna är från 1905 och inrymde Nyborgs Yllefabrik som under ett halvt sekel producerade slitstarka och bekväma ylletyg. Efter att arbetarna stämplade ut från fabriken 1957 för sista gången var det nog få som trodde att området skulle omvandlas till en levande stadspuls med butiker, kontor och bostäder.

– Man började bygga för drygt två år sedan, men planeringen har varit igång längre än så. Det är ett samarbete mellan Hyresbostäder, Heimstaden och Ståhl Invest som ligger bakom Gamlebro AB som idag är ägare till fastigheten. Man har tagit tag i utvecklingen och möjligheten att göra något trevligt av en sliten fastighet som stått tom länge. I Yllefabriken finns det utöver kontorslokaler även 53 bostadsrätter och 57 hyresrätter som blir helt inflyttade till sommaren 2019. Och kommuninvånarna är glada över det här initiativet, säger Peter Glad på Estate Concierge, som är ansvarig för lokaluthyrningen i Yllefabriken. 

Yllefabriken ska vara en förebild inom hållbar fastighetsomvandling. Det hållbara faktum att en gammal, välbyggd fastighet återbrukas och fylls med nytt liv är en av grundbultarna i projektet och det gröna innehållet speglas bland annat i tillgång till bil- och cykelpool för ett ekonomiskt och flexibelt sätt att resa.

Stora anpassningsmöjligheter

Arbetet med att iordningställa kontorsytan är i full gång och arbetet är gediget. Man har valt att blåsa ut allt i lokalerna och börja på ny kula men att behålla industrikänslan har varit en viktig faktor i arbetet.  

– Vår ambition är att egentligen göra så lite som möjligt med ytskikten, vi vill ha kvar det råa materialet och den gamla industrikänslan, säger Peter Glad. 

Kontoren är främst belägna på de två nedersta våningsplanen med stora fönster mot Strömmen och Strömparken i centrala Norrköping. Totalt handlar det om drygt 2 600 kvadratmeter kontor som ska iordningställas av av dessa är 1 300-1 500 kvadratmeter vakanta. En av de stora fördelarna med kontorsytorna, menar Peter Glad, är den stora takhöjden och vad den bidrar till. 

– Takhöjden ligger på drygt 4 meter vilket skapar en härlig rymd i lokalen. Även om man bara hyr en mindre yta på 150 kvadratmeter så känns den mycket större, säger han. 

Lokalerna är utformade som stora öppna ytor med bärande pelare utsatta i lokalen. Tack vare detta finns det stora möjligheter att anpassa lokalerna 

– Vi har valt att ha öppna ytor, förutom lite pelare, därför blir flexibiliteten så stor. De minsta lokalerna vi kan åstadkomma på ett bra sätt är på drygt 150 kvadratmeter, och upp till cirka 1 000 kvadratmeter, säger han.

Mer än bara kontor

Kring Yllefabriken finns all service man kan tänka sig. Restauranger, handel, centralstation och universitet ligger på bara några minuters promenadavstånd, något som Peter Glad menar är en av styrkorna.  

Framöver kommer man även inkludera kringtjänster för hyresgästerna i själva byggnaden.

– Under etapp två som man planerar bygga vi kommer erbjuda en del kringtjänster, bland annat receptionstjänster för de företag som finns, en restaurang som kan serva hyresgästerna i fastigheten. Det blir mer än bara kontor i Yllefabriken.

Pernilla Gilbert

Kommunikatör

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.