Nytt kontorshus på klassisk mark

23 oktober 2018

Innovatumområdet i Trollhättan, beläget på klassisk industrimark, växer vidare med ett nytt kontorshus. Med Projekt 103 skapar Kraftstaden 10 500 nya kvm kontor men också ett utvändigt rum som kompletterar områdets struktur. Första spadtaget är avklarat, i juni 2020 är det dags för inflyttning.

Bild: Contekton Arkitekter

Trollhättan växer och så gör även Innovatum, det före detta industriområdet vid kanalen som i dag är ett utvecklingscentrum där kunskap möter kunskap i forskningsprojekt och inspirerande aktiviteter.

– NOHAB Industrier monterades ner på 80-talet och på 90-talet var det som tur var några kloka personer som sade nej till rivning. Istället kan vi nu se tillbaka på 20 års utveckling, berättar Anders Torslid, VD Kraftstaden Fastigheter. Historiken i området är ovärderlig.

Ett varumärke som syns

I dag sitter 170 företag här, med sammanlagt 1 700 anställda. Men snart kan fler verksamheter flytta hit då bygget av ett nytt kontorshus precis har startat.

– Vi har låg vakans i Trollhättan och de ytor som finns ligger i perifera lägen och kan vara svåra att hyra ut. Det är på Innovatumområdet de flesta företag vill vara för att komma i ett sammanhang. Innovatum är en magnet för näringslivet i Trollhättan och har blivit ett varumärke som syns och hörs utanför 50-skyltarna, konstaterar Anders Torslid.


Huset har en struktur som gör att det går att skapa både mindre och större kontor, bland annat kan våningarna kopplas ihop.


Områdets DNA består av högskolan, forskare, en Science Park med inkubatorverksamhet, Science Center m m och till allt detta kopplas näringslivet. Bland annat sitter GKN Aerospace Sweden AB (f d Volvo Aero, reds. anm.) här. Just forskning och teknikutveckling är starka inslag i området, men här finns även kultur i form av kulturskola, konsthall och bilmuseum. Dessutom kan området stå värd för både små och stora möten för upp till 3 000 personer. Och ju mer området växer och ju större underlaget blir desto mer service och stödverksamheter flyttar in. I dag finns även advokatkontor, frisör, gym och vårdcentral etablerade här.

Just nu bygger även Peab bostäder i områdets södra del och Kraftstaden, tillsammans med systerbolaget Eidar, planerar för 100 studentbostäder med inflyttning 2020.Två rätt

År 2020 kommer även det nya kontorshuset, med arbetsnamn Projekt 103, stå klart. Det första spadtaget togs nyligen tillsammans med entreprenören Serneke. När kontorshuset, med sina sammanlagt 10 500 kvm BTA, står klart kommer det arbeta över 

2 000 människor på Innovatumområdet. Men det är inte bara att skapa ny lokalyta som varit viktigt.

– Projekt 103 handlar också om områdets struktur, konstaterar Anders Torslid. Vi känner att det fattas något på den stora öppna ytan där vi nu bygger. Så för att göra centrumbildningen färdig, och samtidigt skapa en ny plats och ett utvändigt rum, är detta hus viktigt. Det blir två rätt med det här projektet.

Flexibelt med coworking

Samma arkitekt, Contekton Arkitekter, har varit med på hela utvecklingsresan för att det nya innehållet i området ska prata med de gamla byggnaderna.

– Det nya innehållet måste vara Innovatummässigt. Vi måste hela tiden förhålla oss till den gamla industriatmosfären och det gör vi genom att använda främst corten, glas och tegel.

Projekt 103 kommer att bestå av en husdel på sju våningar och en på fem.

– Huset har en struktur som gör att det går att skapa både mindre och större kontor, bland annat kan våningarna kopplas ihop. Eftersom vi får en hel del förfrågningar på stora ytor blir huvuddelen av kontoren relativt stora men det kommer även att gå att hyra ytor ner mot 100 kvm.

Dessutom har Kraftstaden reserverat ytor för coworking.

– Vi vill se om Trollhättans marknad är mogen för det här populära konceptet, menar Anders Torslid. Och vi tror att det skulle kunna fungera bra just i det här huset.

I bottenvåningen planerar Kraftstaden både för en restaurang och en närlivsbutik.

Fler möjligheter

Inflyttningen är satt till juni 2020, första spadtaget togs alldeles nyligen så nu är det full fart framåt.

-– Vi har tecknat en del skarpa avtal redan och har långtgående dialoger med flera. Det är roligt att efterfrågan är så stor. Då känns det extra bra att veta att vi dessutom har fler byggrätter i den norra delen av området. Här kan vi bygga upp till 30 000 kvm i framtiden, konstaterar Anders Torslid avslutningsvis.

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.