Nytt hopp för Wasted Space

28 oktober 2019

Projektet Wasted Space på Hornstull i Stockholm erbjuder cirka 3 200 kvm kontor direkt ovanpå tunnelbanestationen. ”Det ser ljusare ut än på länge”, säger Karin Johansson, affärschef kommersiellt på Midroc.

Wasted Space 1.jpg
Foto: Bild: Tham & Videgård Arkitekter

För snart tio år sedan började byggföretaget Veidekke och Wasted Space, ett bolag specialiserade på att nosa upp dåligt utnyttjade platser och föreslå ny användning, prata om att göra om området kring Hornsbruksgatan och Högalidsparken. Inledningsvis planerades 50-80 lägenheter och tunnelbanestationen skulle konverteras till en hotellbyggnad. 2014 presenterade Wasted Space området för Midroc och tankarna på ett nytt kontor samt handel tog fart. 

– Det har varit en otroligt lång detaljplaneprocess som ännu inte är i hamn. Projektet är mycket komplicerat eftersom vi har tunnelbanan där vilket kräver en hel del tekniska lösningar som inneburit långa förhandlingar med Stockholms stad och SL. Men jag tror och hoppas att vi ska hitta en lösning. Vi har ett gemensamt mål och det är att skapa offentliga miljöer med hög kvalité och blandat innehåll, säger Karin Johansson, affärschef.

Kontor på två plan 

I dag består en del av byggnaden av kontorslokaler som står tomma. Midroc vill riva hela byggnaden och börja om helt från början. Ett arbete som försvåras av att tunnelbanestationen är integrerad i huset. I övrigt vill man utveckla uppskattningsvis 550 – 700 kvm på markplan, där tunnelbaneingången finns, med olika typer av kringservice, handel och restaurang med uteservering. Två kontorsplan, på cirka 1 100 kvm vardera ska byggas ovanpå stationen. Dessutom vill man tillföra restaurang eller kafé längst upp i huset som ska vara tillgängliga för alla. 

– Vi tror på området och det finns en efterfrågan på kontor här. Trots att vi inte är i hamn med detaljplanen så har vi redan några potentiella tagare. Så intresse finns. Det här är ett fantastiskt litet projekt, en riktigt pärla, och det finns en enorm potential att göra något bra på den här gatan, säger Karin Johansson.


Område i förändring

Just nu befinner sig detaljplanearbetet i sitt slutskede. Stockholms stad har ansvaret för fastigheten i dag och det finns en del frågetecken kvar innan bygget kan komma igång. I de bästa av världar kan spaden sättas i marken 2021. 

– Projektet har flyttats fram i flera år nu. Från början skulle man ha en detaljplan som vunnit laga kraft år 2016. Men nu ser det ljusare ut än på länge. Det är inte en jätteattraktiv miljö där i dag, så jag tror att staden vill få till en förändring, vilket vi också vill såklart, säger Karin Johansson.

Hur kontoren kommer att se ut interiört är inte fastslaget. Midroc pratar hellre om exteriören som kommer att bestå av trä, stora fönster och mycket grönska. Förhoppningen är att de nya kontorslokalerna kan vara inflyttningsklara 2023. 

– Det finns mycket bostäder i området och det har skett en enorm utveckling framförallt kring Hornstull. De nya kontoren kommer att ligga helt fantastiskt med en tunnelbanestation i samma hus. Det är en stor fördel ur ett logistiskt perspektiv, säger Karin Johansson.

Yousef Boussir

Redaktör/reporter

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.