Nytt företagsområde i Öresund

14 januari 2019

Den danska regeringen ställer sig bakom Hvidovre kommuns planer på att bilda ett nytt företagsområde med plats för 12 000 arbetsplatser genom att skapa nio konstgjorda öar vid Avedøre Holme sydväst om Köpenhamn.

Kphmn Ill Urban Power.jpg
Bild: Urban Power

Dansk Erhvervs vd Brian Mikkelsen är förtjust över satsningen som han enligt Berlingske beskriver som något som kan utvecklas till “ett internationellt Silicon Valley inom gröna innovativa lösningar”.

Nio konstgjorda öar ska enligt planerna skapas utanför Avedøre Holme sydväst om Köpenham. Den nya ögruppen som ska heta Holmene kommer att bestå av ett 3,1 miljoner kvadratmeter grönt företagsområde, 700 000 kvadratmeter ny stadsnära natur och 17 kilometer ny kustlinje. Enligt näringslivsminister Rasmus Jarlov ska den nya företagsparken främst att ha fokus mot högteknologiska arbetsplatser och kontor.


Det är både ett mycket spännande och ett mycket ambitiöst projekt som på en och samma gång kommer att hjälpa oss att skapa ny företagsmark nära motorväg och flygplats, nya arbetsplatser och nya gröna rekreationsområden.


– Det är både ett mycket spännande och ett mycket ambitiöst projekt som på en och samma gång kommer att hjälpa oss att skapa ny företagsmark nära motorväg och flygplats, nya arbetsplatser och nya gröna rekreationsområden. Och som samtidigt är ett erbjudande om en lösning på utmaningarna med klimatsäkring och hantering av avloppsvatten i Köpenhamn med omnejd. Därför ska och vill regeringen självfallet gå in i en konstruktiv dialog med kommunen om deras realisering av projektet, säger Rasmus Jarlov i en skriftlig kommentar.

Dansk Erhvervs vd Brian Mikkelsen är positiv till det nya ö-projektet och menar att det kan utvecklas till ett Silicon Valley inom gröna innovativa lösningar.

– Etableringen av de nio Holmarna är ett klokt projekt med rätt perspektiv och som på alla sätt kan bidra till att både fasthålla och utbygga danska företags och Danmarks starka internationella position och konkurrensförmåga inom gröna innovativa lösningar på morgondagens globala miljöutmaningar, säger han till Berlingske.

Satsningen på Holmene kommer att ingå i den danska regeringens nya strategi för att stärka huvudstadsområdet fram mot 2030. Projektet är nära sammanknutet med den blivande konstgjorda ön Lynetteholmen som Köpenhamns kommun och den danska regeringen i höstas kom överens om att skapa. En av de nio holmarna, Green Tech Island, ska nämligen rymma Köpenhamns reningsverk som idag finns på Lynetten.

Enligt planerna ska jordutfyllnaden till Holmene påbörjas redan 2022 och de första företagstomterna vara klara 2028. Arbetet med Lynetteholmen beräknas påbörjas 2035 och vara klart omkring 2070 enligt de preliminära uppgifter som presenterades i höstas.

Holmene får en utpräglad miljöprofil och Hvidovre kommun poängterar i sitt pressmeddelande att fram till 1960-talet bestod det område som idag är känt som Avedøre Holme av “små öar, insjöar och frodig natur” som sedan kom att fyllas igen. Nu återskapas Holmene som ett liknande område i vattnet utanför Avedøre Holme.

Källa: News Øresund

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.