Nytt bilmärke till Trollhättan

25 april 2023

Kraftstadens första nya hyresgäst i nyförvärvade fastigheten ”Tekniska” på Stallbacka är ett faktum. Elbilstillverkaren Polestar, som etablerade ett utvecklingskontor på Innovatum District under förra året, expanderar nu vidare i Trollhättan genom att förlägga utvecklings- och testverksamhet på en total yta om närmare 15 000 kvm på Stallbacka.

polestar webben.jpg
Polestar är första hyresgästen i nyförvärvad fastighet på Stallbacka.

Sedan det blev känt att Kraftstaden Fastigheter (via dotterbolaget Propellern Fastighetsutveckling AB) tillsammans med Trollhättans Stad köpte fastigheter och mark på Stallbackaområdet i Trollhättan så har trycket på antalet etableringsförfrågningar skjutit i höjden.

Trollhättan har en rik historia från bilindustrin och därför känns det extra kul att få skriva nästa kapitel i utvecklingen av Polestars framtida premiumelbilar här. 

Först ut att signera ett hyresavtal om att ta plats på området är den globala elbilstillverkaren Polestar. Göteborgsföretaget, som tillverkar elbilar i premiumsegmentet, har en snabb expansionskurva bakom sig med bilar på vägarna i 27 länder i Nordamerika, Europa, Asien och Stillahavsområdet. Hög kompetens och faktumet att Trollhättan är en stark aktör i omställningen till elektrisk mobilitet beskrivs vara de främsta anledningarna till att Polestar fortsätter expandera i staden.

I lokaler som tidigare huserat både SAAB och NEVS kommer Polestar främst ägna sig åt att testa och utveckla framtida Polestarmodeller. 

- Trollhättan har en rik historia från bilindustrin och därför känns det extra kul att få skriva nästa kapitel i utvecklingen av Polestars framtida premiumelbilar här. Etableringen adderar till vår växande europeiska forsknings- och utvecklingsavdelning där det i dagsläget arbetar fler än 800 ingenjörer, i såväl Sverige som Storbritannien, säger Dennis Nobelius, Chief Operating Officer på Polestar.

Kraftstadens VD Anders Torslid anser att Polestar med sin tydliga inriktning mot hållbar mobilitet rimmar väldigt väl med hela stadens allt starkare positionering inom hållbar industri.

- Trollhättan i allmänhet och Stallbacka i synnerhet känns som klippt och skuret för Polestar med sin expansiva och tydliga hållbarhetsprofil. Därför är det extra kul att det var just de som blev först ut att ta plats på klassisk mark med starka biltraditioner, förklarar Torslid.

Kommunstyrelsens ordförande i Trollhättan, Peter Eriksson, menar att Polestars expansion i Trollhättan ytterligare befäster stadens allt starkare teknikprofil.

- Det är här den vassaste kompetensen finns, goda grundläggande förutsättningar och logistik. Etablerar man sig i Trollhättan blir startsträckan minimal för företag som Polestar som verkar inom automotive men också för närliggande branscher så som rymd och flyg, förklarar Peter Eriksson.

Kontraktet gäller för närmare 15 000 kvm av de 65 000 kvm i den nyligen förvärvade fastigheten Tekniska. 

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.