Nya ytor i Cavok District

8 oktober 2020

I slutet av september invigdes IMA One, den första byggnaden i Linköpings företags- och innovationsområde Cavok District mellan flygplatsen och järnvägen. Byggnaden, som har en totalyta på drygt 5 000 kvadratmeter, är den första fysiska noden för nätverket Innovative Materials Arena som stimulerar utvecklingen av avancerade material.

Bild: Lasse Hejdenberg/Hejdlösa bilder
Bild: Lasse Hejdenberg/Hejdlösa bilder

Under invigningen fick totalt 90 deltagare under tre olika coronaanpassade tillfällen såväl lyssna på föredrag av olika företag i IMA-nätverket som titta på de nya lokalerna. 

Förutom att tjäna som företagsmiljö med kontor, verkstäder och labb, blir IMA One också en plats för möten mellan företag i nätverket, akademin och offentliga aktörer. Här samlas företag som utvecklar olika typer av avancerade material med ambitionen att dela på resurser och idéer.

- Tanken är att IMA-byggnaderna ska samla små och stora materialinriktade företag. Detta kommer medföra samverkansmöjligheter, kunskapsutbyten och stödsystem. Under byggtiden av IMA-One har materialnätverket tagit form och på kort tid har över 50 materialföretag anslutit som medlemmar, säger Pia Lindström, operativ chef för nätverket Innovative Material Arena.

Det första företaget som håller på att flytta in är Faurecia Creo, en avknoppning från Saab med 17 anställda som utvecklar akustik, flödesmekanik och smarta material. Inom några år kommer här vara full aktivitet med aktörer inom framtidens hållbara och smarta material inom bland annat flyg och rymd, spår Anna-Maria Jakobsson, vd på Sankt Kors som står bakom IMA One.

- Nätverket IMA har fått ett positivt bemötande av regionens materialföretag, vilket är jätteroligt och precis det vi hoppades på. Nu kompletteras nätverket med fysiska byggnader innehållande kontor, laboratorium, delad utrustning och arenor för samverkan, säger Anna-Maria Jakobsson.

Parallellt med planeringen för byggnation av ytterligare fastigheter pågår utbyggnad av bussgator, bilvägar och cykelleder för att förbereda ytterligare utveckling av hela Cavok District. Här finns långsiktigt utrymme för 20 000 arbetsplatser i det strategiska läget mellan flygplatsen, E4 och järnvägen.

Pernilla Gilbert

Kommunikatör

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.