Nya planer för Lund

5 december 2023

Nyligen beslutade byggnadsnämnden bland annat om ett planprogram för Södra Sandby och en detaljplan för Hunnerup i södra Lund. Södra Sandby kan utvecklas till att bli ett mer levande centrum med mötesplatser, bostäder, handel och service och kvarteret Hunnerup på S:t Lars kan bli plats för både bostäder och nya kontor.

lund skylt.jpg
Bild: Partykungen

Klartecken för mer bykärna i Södra Sandby

Det planprogram som byggnadsnämnden beslutade om handlar om de centrala delarna av Södra Sandby. Huvudidén är att utveckla orten med ett mer levande centrum med mötesplatser, bostäder, handel och service. En bärande tanke är att gatumiljön inte ska domineras av biltrafiken. Det är möjligt efter att Lunds kommun tidigare i år bestämt sig för att ta över ansvaret för genomfartsvägarna från Trafikverket. Biltrafiken kan finnas kvar, men på byns villkor. Den största busshållplatsen är tänkt vid Centrumhuset.


Centralt i Södra Sandby kan det bli plats för ungefär 300 nya bostäder, de flesta i lägenheter och radhus. Den service som idag finns utspridd får möjligheten att samlas runt två nya torg, ett mindre vid Centrumhuset och ett större vid korsningen Skogsvägen-Revingevägen.


bostäder och nya arbetsplatser

I södra Lund kan det bli plats för 450 nya bostäder, nya kontor och även för till exempel vård och butiker. Det är kvarteret Hunnerup på S:t Lars, söder om Höje å som nu planeras. Idag är det främst företag i området men tanken är att det ska kompletteras med fler bostäder och bli en mer blandad stadsdel.


Området föreslås få tre nya bostadskvarter i väster, i form av radhus och lägenheter. I den sydöstra delen av planområdet ligger Hunnerups gård som kan få ytterligare bostäder. Även i mitten av området, blandat med de befintliga byggnaderna, planeras för nya hus. Våningshöjden kan variera i området, som högst föreslås 5 våningar.






Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.