Nya möjligheter i anrikt hus

7 april 2022

Alecta Fastigheter bildades 1 januari 2021 och är ett av Sveriges yngsta, men redan från start ett av landets största, fastighetsbolag. I Göteborg äger man bl a en av stadens mest välkända byggnader, Hasselbladshuset, som förra året genomgick en omfattande utveckling. I år flyttar både coworkingaktören Entreprenörsgatan och den koreanska restaurangen KOMO in. Och det finns plats för fler, två ytterligare lokaler står redo att ta emot nya hyresgäster.

Hasselbladshuset, som vetter mot Operan och småbåtshamnen, uppfördes 1875 och innehöll kontor och bostäder för Hasselblads kameraverksamhet under hela 1900-talet. 2008 byggdes det anrika huset om och innehåller idag moderna och effektiva kontorslokaler. Och förra året tog Alecta Fastigheter alltså ett nytt grepp om delar av fastigheten,

- Vi är otroligt stolta över Hasselbladshuset och ser fram emot att ta emot våra nya hyresgäster. För Alecta Fastigheter är Göteborg som tillväxtstad en självskriven plats där vi ska vara med och utveckla miljöer i vilka människor och företag kan växa, säger Ulrika Johansson, t.f. affärsområdeschef.

Eftersom vi fick mycket vakant yta i bottenplan startade vi ett arbete tillsammans med Kanozi Arkitekter för att se vad vi kunde göra med huset och de ytorna.

Alecta är ett över 100 år gammalt tjänstepensionsbolag som har ägt fastigheter länge men som nu alltså satsar vidare i ett renodlat fastighetsbolag. I över 60 år har Alecta varit fastighetsägare i Göteborg men från och med april tar Alecta Fastigheter över förvaltningen, växlar upp engagemanget och satsar än mer på både förvaltning och utveckling.  

- Vi gör detta för att komma närmare kund och för att kunna lyfta affärerna och vara en aktiv förvaltare, menar Carolina Kristensen, kund- och fastighetschef. Vi märker tydligt att företagen har fått ändrade lokalbehov efter pandemin och att det finns ett stort behov av att prata både om sin nuvarande situation och framtiden. Vi tar gärna en ännu större rådgivande roll och vill verkligen vara en aktiv part och hjälpa våra hyresgäster framåt.

Coworking ett fint komplement

Pandemin har förändrat mycket för många och för Hasselbladshuset har de senaste två åren inneburit att hyresgästen Swedish Taste gått i konkurs och Nordic Wellness valt att lämna huset. 

- Eftersom vi fick mycket vakant yta i bottenplan startade vi ett arbete tillsammans med Kanozi Arkitekter för att se vad vi kunde göra med huset och de ytorna, berättar Ulrika Johansson. Efter att ha fått signaler från hyresgästerna landade vi i att skriva avtal med coworkingaktören Entreprenörsgatan.

- Vi ser jättemycket fram emot att få öppna upp våra nya lokaler i Hasselbladshuset, säger Eric Cardell på Entreprenörsgatan Coworking, i ett pressmeddelande. Det innebär att vi kommer kunna erbjuda coworking på ett av Göteborgs bästa och mest centrala läge och utökar dessutom vår verksamhet från 3 500 kvm till cirka 6 000 kvm. Många av våra medlemsföretag är i behov av större kontor och vi ser också fram emot att välkomna nya medlemmar till oss. Fler och fler bolag ser fördelarna med den flexibilitet samt den ekonomiska och miljömässiga vinning som coworking innebär.

- Detta känns som ett jättebra komplement till huset, konstaterar Carolina Kristensen. Vi är övertygade om att en ny coworkingmiljö kan skapa den flexibilitet som många av våra kontorshyresgäster efterfrågar i efterdyningarna av pandemin.

- Entreprenörsgatan kommer att hyra cirka 2 500 kvm och dessutom öppnar de både en restaurang och skapar ett orangeri på innergården som hittills stått outnyttjad, berättar Ulrika Johansson vidare. Till hösten slår de upp portarna och visningarna är redan i full gång. Det märks att trycket på den här typen av lösningar är högt.

Plats för fler

Förutom coworking etableras också en ny restaurang i Hasselbladshusets bottenplan. KOMO öppnar sin verksamhet i augusti.

-  Det här är verkligen ett både kul och annorlunda koncept, beskriver Ulrika Johansson. KOMO kommer att servera både japansk, koreansk och mongolisk mat och vi är övertygade om att det blir ett roligt lyft för huset. Dessutom kommer våra nya hyresgäster att bidra till att skapa ett naturligare flöde utanför huset.

Och huset har alltså just nu plats för ett par företag till. Två lokaler står lediga, en på 157 kvm och en på cirka 600 kvm. Lokaler som ska kunna stå inflyttningsklara under Q4 i år.

- Det här är flexibla ytor som man kommer att kunna påverka som blivande hyresgäst, förklarar Carolina Kristensen. Vi kommer att jobba mycket cirkulärt och vill även väcka den tanken hos våra hyresgäster. Just återbruk och hållbarhet är en viktig del i Alecta Fastigheters strategi framöver.

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.