Nya kontor på historisk mark

16 oktober 2018

Castellum har satt tänderna i en 100 år gammal befintlig detaljplan och insett att det finns en unik möjlighet att komplettera och bygga klart kvarteret kring det anrika Amerikahuset. Nu startar man uppförandet av kontorshuset Emigranten Göteborg om 4 200 kvm alldeles intill. Ett nybygge som blir bland det första i raden av allt som händer på Masthuggskajen framöver.

Masthuggskajen är en del av det gigantiska stadsutvecklingsprojektet Älvstaden. Här är planen att bygga 1 200 bostäder plus 150 000 kvm kontor, butiker och restauranger fram till 2027. Så att inse att det fanns en chans att bygga nytt just här var en vinstlott, menar Helen Sandberg, Uthyrare Castellum, i Göteborg.

– Castellum tror starkt på nybyggnation och att kunna förädla vårt befintliga bestånd känns fantastiskt. Med Emigranten Göteborg utökar vi vårt fastighetsbestånd i Göteborg med toppmoderna kontorslokaler i bästa läge. I ett läge där framtiden dessutom byggs alldeles utanför fönsterna.

Kvarteret färdigställs

Redan 1919 tog Svenska Lloyd initiativet till Amerikahuset på Södra Älvstranden. Projektet såldes sedan vidare till Amerika Linien som färdigställde huset. Men på grund av den krisande ekonomin under efterkrigstiden byggdes hela kvarteret egentligen aldrig färdigt. Något som Castellum upptäckte när bolaget inventerade sitt bestånd i staden för att se vilka möjligheter som fanns för både tillbyggnad och påbyggnad.

För oss är det viktigt att hitta en planlösning som stödjer just den här kundens verksamhet på bästa sätt och inte sälja in det som är trendigt just nu. 


– Vid Amerikahuset såg vi att det fanns möjligheter i befintlig detaljplan. Men det låg en utmaning i att tolka en detaljplan som ju var 100 år gammal. Det är inte helt enkelt att utveckla ett kvarter som byggdes för så länge sedan men vi tycker att Semrén & Månsson Arkitekter verkligen har lyckats med gestaltningen.

Eget hus mitt i framtiden

De framtida hyresgästerna i kontorshuset Emigranten Göteborg kommer att kunna följa den fortsatta utvecklingen av Masthuggskajen från första parkett. Och även allt spännande som händer på andra sidan älven där Karlastaden med Karlatornet håller på att växa fram.

– Masthuggskajen  kommer att bli en fantastisk stadsdel, konstaterar Helen Sandberg. Och framtiden pågår ju i alla högsta grad även på andra sidan älven. Visst kommer all utveckling och byggnation innebära vissa störningar men jag tror att många attraheras av att sitta där det händer. Vi vet också att många företag, som redan finns etablerade kring Långgatorna, vill utveckla sin verksamhet men inte lämna området. Emigranten Göteborg kommer bli ett fint alternativ för dem. Här finns ju t o m möjlighet att hyra en helt egen fastighet.




Flexibilitet som stöd

Emigranten Göteborg kommer att ha en total uthyrningsbar yta om ca 4 200 kvm, med kontorsytor ner mot 365 kvm, och planeras vara klart för inflyttning våren 2020. Byggnaden kommer att ha stora kvadratiska fönster i princip från golv till tak och alla våningsplan kommer att ha utsikt mot vattnet och hamnen.

– Via de stora fönstren kommer man även få en fin kontakt med gatumiljön.

Nytt innebär alltid stor flexibilitet och givetvis är Emigranten Göteborg inget undantag.

– Som hyresgäst kan man börja med ett vitt ark om man vill, men man kan också ta råd och hjälp av oss, berättar Helen Sandberg. För oss är det viktigt att hitta en planlösning som stödjer just den här kundens verksamhet på bästa sätt och inte sälja in det som är trendigt just nu. 

Utomhuskontor på taket

Förutom någon form av publik verksamhet på nedre plan och totalt fyra våningar på respektive 820 kvm står även husets tak till förfogande. Här kommer två separata glaskuber på 360 kvm och 200 kvm att byggas. Båda med egna utgångar mot en gemensam takterrass där Castellum kommer att applicera sitt koncept WorkOUT, ett utomhuskontor som komplement till arbetsplatserna inomhus. För varför begränsa sig till kontorsytor inomhus, menar Castellum, som var först i Sverige med utomhuskontor.   

– Emigrantens utomhuskontor blir cirka 500 kvm och vi satsar mycket på att skapa olika typer av stationer och sittplatser. Just nu har vi en landskapsarkitekt som tittar på hur vi ska kunna göra olika typer av rumsindelningar i det gröna. Den här ytan kommer att bli något utöver det vanliga!

Höga krav tillgodoses

Emigranten Göteborg kommer att certifieras enligt Miljöbyggnad, nivå Guld, en av Sveriges högsta miljöcertifieringar för byggnader. Certifieringen ställer höga krav på byggnadens utformning och prestanda där energieffektivitet, behaglig temperatur och luftflöde, dagsljusinsläpp och materialval utan miljörisker är några exempel.

– Rent visuellt kommer man att kunna märka det genom att hela långfasaden mot det befintliga Amerikahuset blir helt glasad. Just för att bland annat garantera dagsljusinsläppet. Det här blir ett av de alla spännande mötena mellan ett gammalt kvarter och ett nytt, modernt kontorshus, konstaterar Helen Sandberg avslutningsvis.


Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.