Nya Hovås får kontorshus i trä

17 mars 2020

I Nya Hovås har Next Step nu byggstartat kontorshuset Nodi, Göteborgs första kontorshus i trä. Och resan mot att skapa en småskalig blandstad i världsklass fortsätter. Nodi blir ett hus med lågt klimatavtryck som kommer fyllas med atmosfär och efterlängtade nya kontorsytor. Med sitt läge, precis vid avfarten till Nya Hovås, blir Nodi en ny signaturbyggnad och kommer tillföra stadsdelen nya, viktiga kontorsytor.

Tänk dig att man lyfter upp en trivsam och levande del av centrala Göteborg och lägger den en dryg mil söderut, precis mellan hav och skog. Där har du idén om vad Next Step vill skapa i Nya Hovås. Redan nu är det här en stadsdel med varierande bebyggelse, fylld med trevliga butiker och mötesplatser där en blandning av människor både arbetar, bor och umgås. 

Många fördelar med trä

När Nodi står klart, i perfekt läge precis vid infarten till området, kommer huset tillföra ytterligare 4 200 kvadratmeter. 

- Ska vår idé om att kunna bo och jobba i Nya Hovås bli verklighet för fler Nya Hovåsbor är det här huset ett viktigt tillskott. De 30 000 kvadratmeter kontorsyta som finns i stadsdelen är nu slut, konstaterar Jonatan Larsson, projektchef. 

Men varför ett kontorshus i trä? Varför inte, menar Next Step. 

Vi har redan nu skapat en miljö och atmosfär i Nya Hovås som är unik,. Nu vill vi bygga vidare på det och fortsätta göra smarta val som syns. Och att bygga i trä ligger verkligen i tiden just nu. 

- Vi har redan nu skapat en miljö och atmosfär i Nya Hovås som är unik, konstaterar Jonatan. Nu vill vi bygga vidare på det och fortsätta göra smarta val som syns. Och att bygga i trä ligger verkligen i tiden just nu. Tack vare nya byggregler är vart tionde hus som byggs framöver i trä. Även vi tittar generellt på att använda träkonstruktion i alla våra kommande projekt. 

Att bygga i trä innebär ett betydligt lägre C02-avtryck, bland annat tack vare kortare och färre transporter, och är på det sättet otroligt mycket mer miljövänligt. Men det är faktiskt inte bara hållbarhetsaspekten som avgör.

- Vi människor mår mycket bättre i ett trähus, menar Jonatan. Inomhusklimatet blir fantastiskt och trä ger en skön känsla och atmosfär. Dessutom är det ett riktigt roligt material att jobba med. 

Och Nodi blir verkligen ett trähus på riktigt. Som syns! Huset får en exponerad trästomme i trä och en mängd synliga träkonstruktioner, både interiört och exteriört. 

- Vi vill att träet verkligen ska synas. Det blir till exempel djupa sittnischer i trä längs hela fasaden, synliga träbalkar i taket och träraster som innertak. Vi jobbar ända ner på detaljnivå.  

Optimala kontor

Det nya kontorshuset kommer med all säkerhet att bli Nya Hovås nya signaturbyggnad och får dessutom ett perfekt skyltläge.

- Nodi kommer ligga precis i anslutning till avfarten och blir starten på Nya Hovås Allé. Det känns naturligt att skapa något extra här, ett hus som sticker ut. 

Det nya kontorshuset blir fem våningar högt och förutom kontorsytor blir det butik och restaurang eller café i entréplan. 

- Första våningen kommer att bli maffig med en dubbel takhöjd på nästan sju meter, beskriver Jonatan Larsson vidare. 

Därefter kragar våningarna ut och blir större och större ju längre upp man kommer. Det, tillsammans med de våningshöga glasen, kommer ge en speciell effekt. Som pricken över i:et kommer samtliga hyresgäster kunna njuta av en takterrass, med gemensamt kök, som erbjuder utsikt över hela området. 

- Att huset kragar ut betyder att varje kontorsplan och lokal blir unik. Ytorna blir otroligt välplanerade med hög flexibilitet, konstaterar Jonatan Larsson. 

Våningarna kan delas upp i två eller fyra delar eller hyras in sin helhet. De kan även kopplas ihop med egna interntrappor.  

Första uthyrningarna landade

Att flexibiliteten, läget och atmosfären i huset lockar har Next Step redan fått bevis på. De första uthyrningarna är landade. 

- För oss är det viktigt att fylla huset, men med rätt mix av hyresgäster. Och intresset har varit ännu större än vi kunnat hoppas på, konstaterar David Frediksson, uthyrnings- och etableringsansvarig. Vi märker att många uppskattar det som verkligen är essensen i huset; flexibiliteten, som vi varit noga med att bygga in från början, och även den känslan och atmosfären som träet ger. 

Butikslokalen i gatuplan vågar jag säga kommer att bli en av Göteborgs fräckaste med allt trä, sina sju meter i takhöjd och enorma fönsterpartier

- Vi fyller helt enkelt Nodi med kontor att må bra i, fortsätter Jonatan Larsson. Next Step har verkligen jobbat med att försöka skapa optimala kontor här, i en stadsdel mellan hav och skog.

Takvåningen gick först och kommer att delas av två hyresgäster. Next Step har även hyrt ut våningen under, plan fyra. Kvar att hyra ut nu är sammanlagt drygt 2 200 kvm; två kontorsplan á 795 kvm och 750 kvm där varje våningsplan kan delas på fyra, två eller en hyresgäst. Och man letar fortsatt efter ett spännande butiks- och restaurangkoncept om 650 kvm till det fantastiska entréplanet. 

- Butikslokalen i gatuplan vågar jag säga kommer att bli en av Göteborgs fräckaste med allt trä, sina sju meter i takhöjd och enorma fönsterpartier, beskriver David Fredriksson. 

Just nu råder det full aktivitet i början av Nya Hovås Allé.

- Det är otroligt roligt att vara igång och vi ligger helt i fas. Grund- och markarbetena är i stort sett klara och snart kommer stommen, med sina hushöga limträpelare och hisschakt i betong, börja växa upp. Etapperna framöver kommer bli ganska spektakulära och bygget kommer verkligen att synas. Dessutom kommer det att gå fort. Vi kommer kunna välkomna de första hyresgästerna i april/maj nästa år, konstaterar David Fredriksson avslutningsvis.  

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.