Nu utvecklas Skeppskajen

16 september 2022

Fredagen den 2 september var en historisk milstolpe i utvecklingen av Uppsalas nya område Skeppskajen. Tillsammans med Besqab, Ikano Bostad och Atrium Ljungberg bakade kommunstyrelsens ordförande Erik Pelling (S) ihop ingredienserna till ett gemensamt, symboliskt bröd för att fira att utvecklingen av Skeppskajen nu är i gång.

Erik Pelling Robert Jaaniste Annica Ånäs Carola Lavén. Bild: Ikano Bostad
Erik Pelling Robert Jaaniste Annica Ånäs Carola Lavén. Bild: Ikano Bostad

För att fira starten på utvecklingen av området bakade Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande, Robert Jaaniste, vd på Ikano Bostad, Carola Lavén, vd på Besqab och Annica Ånäs, vd på Atrium Ljungberg ett symboliskt bröd för att fira områdets nästa kapitel. 

˗ Det här är ett bra exempel på hur vi ska utveckla Uppsala. Bostäder, butiker och mötesplatser i ett och samma kvarter. Nu får historiska Skeppskajen bidra till att skapa nya minnen för alla Uppsalabor som väljer att bosätta sig i området, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande.

Med sitt centrala läge kommer Skeppskajen att bli en unik plats i Uppsala. Under 150 år har det lagrats spannmål och producerats kvarnprodukter här. Nu påbörjas omvandlingen till ett nytt levande område och mötesplats med cirka 900 bostäder och en blandning av arbetsplatser, närservice, nöjen och kultur. Området kommer att präglas av öppna, luftiga kvarter, platsens industrihistoria med Uppsalas klassiska gränder och stråk ner mot Fyrisån. 

˗ Skeppskajen med sin historia, centrala läge och närheten till Fyrisån kommer att bli en unik plats i Uppsala med nya levande stadskvarter och hållbara boendemiljöer, säger Carola Lavén, VD på Besqab.

˗ Det är väldigt roligt att vi nu är i gång med nästa kapitel i Skeppskajens historia! Tillsammans kommer vi att utveckla ett helt nytt levande område med bostäder, butiker, restauranger och närservice mitt i centrala Uppsala, säger Robert Jaaniste, vd på Ikano Bostad. 

Områdets tre kända kulturhistoriska byggnader -– Spegelkvarnen, Jästfabriken och Tegelsilon – kommer varsamt att rustas upp av Atrium Ljungberg. Byggnaderna kommer att innehålla kontor, restaurang och en lobby som blir en mötesplats för de som bor, besöker eller arbetar i Skeppskajen. 

˗ Vi är glada att åter ge liv till de vackra tegelbyggnaderna. Här har innovation varit ledordet sedan 1874 och nu kommer kvarteret bli en av stadens viktigaste platser igen, säger Annica Ånäs, vd på Atrium Ljungberg.

Pernilla Gilbert

Kommunikatör

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.