Njut av äkta hantverk

24 juni 2021

Plantation har tillsammans med konsthantverkaren och möbelsnickaren Sebastián Mateu tagit fram “Plantation The Craft Collection" som består av detaljer och spel för hemmet eller kontoret, lika mycket tänkta att fungera som skulpturabla blickfång som funktionell förvaring och underhållning.

I en tid då ”slit och släng” har präglat vår tids konsumtion har syftet med projektet varit att lyfta fram vad kvalitet och äkta hantverk kan bidra med i form av njutning och större mening. 

Sebastián Mateu, som formgivit och producerat "Plantation The Craft Collection”, är utbildad på Carl Malmstens skola där han även är verksam som lärare. Genom åren har Sebastiáns prisbelönta arbeten uppmärksammats i Spanien, Sverige och Chile. 2018 tilldelades han det stora stipendiet för unga konstnärer från Svenska Frimurare Ordern.

Gott hantverk vi har omkring oss kan skänka både njutning och lite större mening.

Plantation har i sin tur en historia av att arbeta med produkter där förädling av råvaror, smak och karaktär stått i centrum. Vid tillverkning av rom har Plantation genom alla år tillämpat disciplinen och passionen från gamla hantverkare. Samarbetet med Sebastián Mateu blev därför ett naturligt steg för att utforska och lyfta hantverkets betydelse ur ett bredare perspektiv.


- Det började med att vi på Plantation ställde oss frågan ”Är det verkligen viktigt att omge sig med bra hantverk?” I våra samtal med Sebastián Mateu och under arbetet med Plantation The Craft Collection har vi närmat oss en slutsats. Dels att hantverksmässig och konstnärlig produktion tyder på ansträngning, vilket är något vi värdesätter i sig. Men också att gott hantverk vi har omkring oss kan skänka både njutning och lite större mening. Plantation The Craft Collection är därför tänkt både som en hyllning till hantverket som sådant, samtidigt som vi vill lyfta fram att det hantverksmässiga faktiskt bidrar med ett stort värde i sig, säger Hugo Simberg, produktchef för Plantation i Sverige.

Kollektionen är tillverkad i begränsad och signerad upplaga och försäljningen kommer ske via hemsidan www.plantationcollection.se. Alla boxar är tillverkade av Sebastián Mateu. Plantation stödjer gott hantverk i alla former och därför har vi valt att skänka överskottet till hantverksprojektet Kulturgatan, grundat av stiftelsen Lehmanns Verkstad i Bodafors.

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.