"Nacka strand är fantastiskt"

22 december 2020

Expansiva Nacka strand attraherar många företag med sin mix av stad, natur och skärgård. Här har en fin hyresgäststruktur vuxit fram sedan 90-talet och en mängd olika branscher finns representerade. TAM Asset Management, som totalt förvaltar 120 000 kvm lokaler i området, kan snart erbjuda nyrenoverade, yteffektiva kontor i Torghuset. I en stadsdel som ständigt utvecklas och där bland annat livskvalité på arbetstid får ta stor plats.

TAM Asset Managements uppdrag är att skapa ett attraktivt och hållbart Nacka strand, ett område där människor vill bo och arbeta och där företag vill verka och växa. Redan idag finns här ett brett serviceutbud med allt från skolor, servicebutiker och hotell till tandläkare, bank, bageri och mysiga restauranger. Men området växer successivt med nya kvarter av bostäder, restauranger, service och perfekta företagsmöjligheter. Även kollektivtrafiken utvecklas, och båt och buss får 2030 även sällskap av tunnelbana.

Hellre strandpromenad än bilkö

Idag finns här cirka 350 företag som utvecklas i samklang med stadsdelen.  Det är lätt att lockas av det vattennära läget, precis vid Stockholms inlopp, den karaktäristiska fabriksmiljön och den inbyggda livskvalitén. 

Många tycker att det är en ynnest att få jobba här.

– Nacka strand är faktiskt helt fantastiskt, konstaterar Annelie Åstrand, uthyrningsansvarig på TAM Asset Management. Många tycker att det är en ynnest att få jobba här. Läget är perfekt för dem som bor i Nacka, på Värmdö, söder om söder eller Södermalm. Men vi har också kunnat locka hit företag som tidigare suttit inne i city och för dem är det just det lugnare och vattennära läget som lockat. Många företag vill ha möjlighet till rekreation på lunchen och vill kunna skapa en helhet på arbetstid. Det här kommer dessutom bli viktigare och viktigare framöver, tror jag. Och när fler reviderar hur de vill sitta framöver tror jag verkligen att Nacka strand har framtiden för sig. Vem vill inte hellre kunna ta en fin promenad vid vattnet än sitta i bilkö?

Och möjligheterna till rekreation i Nacka strand är många. Här finns vattnet alltid nära, med både båthamn, en fantastisk utsikt ständigt närvarande och ett nybyggt promenadstråk utmed vattenkanten och Svindersviken bort mot Kvarnholmen.

– Även Nyckelviken ligger i närheten, berättar Annelie Åstrand vidare. Det är ett kombinerat frilufts- och kulturområde, en oas i centrala Nacka, med bland annat ängar, betesmarker och herrgårdsmiljöer med gamla ekar. Det är otroligt vackert, många väljer att ta sin löprunda här på lunchen.

Olika kontorsmöjligheter

I Nacka strand finns en fin blandning av större bolag, som hyr flera tusen kvadratmeter, och mindre, nytänkande och satsande familjeföretag, beskriver Annelie Åstrand.

Annelie Åstrand, TAM Asset Management

– Många har verkat länge i området och det är ett ständigt pusslande med ytor för att kunna hjälpa företag som expanderar. Men vi vill givetvis alltid hitta lösningar för våra hyresgäster.

Och vill man inte hyra ett eget kontor finns det andra kontorskoncept. Rättare sagt tre stycken – Club Office, Kontorshotellet och Business Lounge.

Club Office erbjuder en levande arbetsmiljö med ett traditionellt serviceutbud. Man har sitt eget kontorsrum, med egna möbler, och tillgång till en mysig loungedel, flera mötesrum och ett stort kök.

Kontorshotellet är perfekt för företag som söker ett färdigmöblerat kontorsrum med ett generöst serviceutbud och personal på plats. Här kan man lägga full fokus på sin verksamhet och får dessutom en storslagen utsikt från någon av solterrasserna på köpet.

Business Lounge är en arena med kontorsplatser, möteslokaler och inspirerande människor i ett interaktivt nätverk. Här kan man hyra skrivbordsplats och/eller få tillgång till mötesrum. Det finns tre olika paketlösningar att välja mellan.

Modekluster som drar

Sammanlagt förvaltar TAM Asset Management 120 000 kvm i Nacka strand, både gamla karaktäristiska fabriksbyggnader och nyare hus. En av de många hyresgästerna är Stockholm Fashion District som med sina många showrooms lockar både internationella modeaktörer och trendsättare.

– Två gånger per år arrangeras modemässor här. 900 svenska och internationella varumärken i distriktet visar upp sina nya kollektioner och deltar i olika events. Detta hjälper verkligen till att placera Nacka strand på kartan.

Stockholm Fashion District samarbetar också nära med Nacka strandsmässan, Stockholms mest centrala och karaktäristiska mässanläggning.

Stilrena kontor i Torghuset

Nacka strand har klarat sig bra under pandemin, konstaterar Annelie Åstrand.

– Våra vakanser är fortsatt låga, vi har endast ett par lediga lokaler just nu.

Men nyligen öppnade en fin möjlighet upp sig, en möjlighet som stavas Torghuset. Huset byggdes i början av 90-talet för Domstolsverket och Tingsrätten och för Annelie Åstrand är det ett speciellt hus.

– För många år sedan gifte jag mig faktiskt här, ler hon.

Nu ska Annelie Åstrand istället säga ja till företag som vill flytta in i huset på närmare 3 000 kvm som håller på att renoveras. Efter att Domstolsverket, med Tingsrätten, vuxit ur lokalerna ställer TAM Asset Management nu om och gör plats för flera, mindre företag.

Vi hoppas kunna skriva avtal med drygt 10 företag.

– Vi hoppas kunna skriva avtal med drygt 10 företag och fylla huset under nästa år. Först hade vi långtgående diskussioner med en tagare till hela huset men eftersom vi märker att det är fler som efterfrågar just mindre ytor planerar vi nu istället för kontor från 140 kvm upp till ett helt våningsplan som är på nästan 500 kvm.

Kontoren blir både stilrena, ljusa, yteffektiva och flexibla. Och prisvärda.

– Ja, att hyra ett kontor här blir väldigt prisvärt om man jämför med ett cityläge som vi faktiskt konkurrerar med ibland.

Ett hus med möjligheter

Högst upp i huset står ett visningskontor färdigt.

– Här visar vi alla material som vi valt att jobba med, till exempel textila golv samt Bolon som är 100% återvunnet material. Vi har köksinredningar från Marbodal, keramik från Höganäs i våtutrymmena och innerväggspartierna är från Moelven. Som hyresgäst kommer man givetvis även kunna påverka utformningen av planlösningen. Vi tror att kontorslokalerna i framtiden kommer att bli ännu viktigare för företagen, kontoret är en kulturbärare och det är där kreativiteten ofta sker när människor möts. Gemenskapen det också skapar är oerhört viktig. Torghuset möjliggör alla typer av ytor och eftersom vi ju inte riktigt vet hur företagen kommer att vilja sitta i framtiden känns det bra. Att ytorna är flexibla innebär att vi kommer kunna ställa om i framtiden, om det skulle behövas.

Torghuset har en inbjudande entré mot livfulla JW Svenssons Torg med närhet till bussterminalen, där de åtta busslinjerna som trafikerar området passerar med täta turer. Den stora bottenvåningen, med höga fönster och fint ljusinsläpp, blir perfekt för en kommande restaurangverksamhet. Även cykelrum och omklädningsrum är på gång och det finns också direktaccess via hiss ner till bilgaraget i huset där det finns laddplatser för elbilar.

– För även om Nacka strand erbjuder bra kommunikationer både med buss och båt är en del beroende av bilen. Förutom garaget i Torghuset finns det ytterligare tre garage i området där det alltid finns platser. Som sagt, här finns allt, avslutar Annelie Åstrand med ett leende.

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.