Moderna lokaler i historiskt område

15 februari 2022

I området Kopparlunden i centrala Västerås utvecklar Nyfosa Verkstaden 6 och Verkstaden 8. Fastigheterna har anor ända tillbaka till 1800-talet slut och området planeras de kommande åren att utökas med fler fastigheter, gator och rekreationsområden. ”Det kommer helt enkelt vara en stadsdel man vill bo och verka i”, säger Linda Cvetkovic, fastighetsförvaltare på Nyfosa Fastigheter.

Det historiska området Kopparlunden i Västerås utvecklades från början enbart för industriverksamhet. Allmänna Svenska Elektriska Aktiebolaget, ASEA, och Nordiska Metall-aktiebolaget etablerade sig i området och utbyggnaden av industrin tog fart. Under 1990-talet beslutade man dock att öppna upp även för andra verksamheter. 

 – Det är fantastiskt vackra hus att arbeta i och för vissa företag är exteriören lika viktig som interiören, säger Linda Cvetkovic, fastighetsförvaltare på Nyfosa Fastigheter.

”den mest attraktiva lokalen”

Nyfosa utvecklar nu fastigheterna Verkstaden 6 och Verkstaden 8 till moderna kontorslokaler med stora ljusinsläpp och öppna planlösningar. Vissa av ytorna är mer anpassningsbara än andra men det mesta går att anpassa efter hyresgästernas behov. 

– I fastigheten på Metallverksgatan 4-6 (Verkstaden 6) finns i dagsläget en vakant kontorslokal som är anpassad för ett företag med behov av många kontorsplatser, cirka 25-30 personer. Mestadels består ytan av separata kontorsrum men möjligheten att öppna upp lokalen finns, beskriver Linda Cvetkovic.

Till våren blir en kontorslokal ledig som även den passar för företaget som har behov av lite större yta. 

– Jag tycker att den här lokalen är den mest attraktiva i hela Kopparlunden. Lokalen har en öppen planlösning med ljusinsläpp från stora vackra fönster och ett glasat tak som även det släpper in ljus.

I Verkstaden 8 hyr idag företaget Bombardier större delen av fastigheten men inom några år planerar de att flytta in i egenbyggda lokaler. Detta möjliggör nya etableringsmöjligheter i Kopparlunden, 

– I denna fastighet finns olika möjligheter för verksamheter att etablera sig. Här kan vi verkligen vara flexibla och anpassa ytorna både för det stora  och det lilla företaget. 

Citykänsla och hemtrevlig charm

Med sitt centrala läge är Kopparlunden attraktivt för många. I området finns flertalet lunchrestauranger, bland annat Valsaren, Heat, Hamburgeriet och Kopparlundens bageri.

– Kopparlunden ligger centralt men ändå lite utanför. Du promenerar snabbt in till centrumkärnan eller till promenadstråken vid Mälaren. Närheten till E18 och Centralstationen är också en stor fördel för de som pendlar.

Det kommer helt enkelt vara en stadsdel man både vill bo och verka i

Kopparlunden är ett område i förvandling och framöver kommer de klassiska verkstadslokalerna få sällskap av bostäder, butiker och restauranger som får området att leva upp ytterligare. Här kommer citykänslan blandas med en hemtrevlig charm, mitt i centrala Västerås. 

– Det kommer helt enkelt vara en stadsdel man både vill bo och verka i, avslutar Linda Cvetkovic.

Pernilla Gilbert

Kommunikatör

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.