Modern logistik i Östra hamnen

6 september 2022

Det är ont om logistikytor i Malmö samtidigt som många företag vill etablera sig, eller kanske expandera sin verksamhet, just här. Därför startar Castellum i höst ett logistikbygge på spekulation i Östra hamnen i Malmö. På en befintlig tomt på Koksgatan 21 skapar de nya värden i form av en modern lager- och logistikanläggning om 11 400 kvm med inbyggd flexibilitet. Och intresset är stort.

castellum.jpg
Håkan Gustafsson, affärsutvecklare på Castellum, om spekulationsbygget i Östra hamnen.. Bilder: Castellum

Logistikmarknaden fortsätter att vara het, inte minst i södra Sverige. Efterfrågan är stor men i Malmö är vakanserna låga och det är även ont om mark.

–  Vi har hela tiden en tät dialog med kommunen för att skapa möjligheter framåt, berättar Håkan Gustafsson, affärsutvecklare på Castellum. Trycket från logistikföretagen är högt och de efterfrågar främst moderna fastigheter med rätt takhöjd i rätt geografiskt läge.

Rätt läge i city

Och Östra hamnen är verkligen rätt. I detta citylogistikläge får man som företag en unik möjlighet att växa, alldeles i närheten av både service, goda kommunikationer och snabba transportvägar. Busshållplats finns i närheten och man cyklar till och från Malmö Centralstation på 10 minuter.

Vi har jobbat länge med att plocka fram ett koncept som vi vet fungerar för många företag.

–  Östra hamnen ligger precis utanför Nyhamnen, Malmös nya stationsnära område som är på väg att bli en del av citykärnan. Förutom närheten till centrala Malmö ligger även stadens alla ringleder och tillfartsvägar lättillgängligt. De som attraheras av det här läget kan exempelvis vara åkerier som gynnas av att ligga i Malmö. Kanske är det upparbetade företag som redan finns i staden och som behöver modernare lokaler.


Ett koncept som fungerar

Bygget i Östra hamnen kan startas på spekulation då Castellum vet att marknaden finns och att de har ett fungerande koncept.

–  Vi vet vad marknaden vill ha och hur vi ska bygga, konstaterar Håkan Gustafsson. Vi har jobbat länge med att plocka fram ett koncept som vi vet fungerar för många företag.

Taket på byggnaden kommer att förses med solceller och anläggningen kommer att miljöcertifieras enligt Miljöbyggnad Silver. Den tillhörande parkeringen utrustas med laddningsmöjligheter för elbilar och fastigheten kommer också att ha sedumtak. Men framför allt blir det en flexibel anläggning med möjlighet till olika storlekar på lager- och kontorsytor.

–  Att tänka flexibelt är att tänka rätt, tycker jag. Den här lokalen på sammanlagt 11 400 kvm kan vi dela upp i tre där den största blir 5 000 kvm. Men givetvis kan vi också hyra ut till en egentagare.

Allt på plats

Allt är förberett och i höst startar bygget.

–  Vi har rivit och förberett marken, entreprenören är upphandlad och vi har allt på plats. Redan nu har vi täta dialoger med företag och intresset är stort. Inflyttning kommer att var möjlig vid årsskiftet 2023/2024 och med tanke på den låga vakansgraden i hela Malmö tror jag många företag är redo att vänta in nybyggda, flexibla och moderna lokaler, avslutar Håkan Gustafsson.

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.