MAXimalism den nya trenden

15 maj 2023

I oroliga tider söker vi efter trygghet i våra hem och på våra kontor, med inredning som får oss att må bra. Lekfulla, färgglada och runda, mjuka former är tydliga i årets inredningsdetaljer. Nu maxar vi med detaljer som ger oss glädje i vardagen, som en motsats till oron där ute.

Maximalismen har varit en del av designvärlden i århundraden – det är egentligen inte en modern trend. Hur vi implementerat stilen, främst i våra hem, har förstås förändrats över tiden, men idén att visa upp alla sina favoritsaker eller rikedomar på en gång är inte ett nytt koncept.

Nu är det dags att leka med starka färger, tapeter med djärva mönster och glänsande, lackerade möbler.

 Den maximalism, som nu erövrar designvärlden, handlar mer om vågad design i starka färger, former, mönster och texturer. Och visst är det kul att samla alla sina favoritsaker i ett rum och visa upp dem på ett slående och lekfullt sätt? Nu är det dags att leka med starka färger, tapeter med djärva mönster och glänsande, lackerade möbler. Blandat med massor av skulpturella former. Alltså en total motsats till minimalismen som handlar om att bli av med överflödiga föremål och bara använda de saker du behöver.

Stilen ger glädje!

En grundläggande del av maximalistisk design är just glädjen den ger. Den livlighet och energi som träffar dig när du går in i ett välinrett, maximalistiskt rum framkallar ren och skär lycka. I alla fall om du frågar mig. 

 Men det kan också vara en av de svåraste designtrenderna att uppnå. Det kan lätt bli ett hypat, överdrivet utbud av färger, mönster, föremål och texturer i en och samma miljö. Det krävs en viss skicklighet att veta när du kan fortsätta och när du bör sluta. Du vill inte att resultatet ska bli kaotiskt, du vill helst att det ska kännas balanserat. Det handlar inte bara om att samla så mycket du kan i ett rum, det handlar om att hedra och hylla ett visst överflöd. Och det är lika avsiktligt och planerat som alla andra inredningstrender. Ett tips på vägen är att försöka hålla sig till en eller två wow-faktorer som fångar ögat.

Årets färgtrender

När jag nyligen var nere på möbelmässan i Milano, Salone del Mobile 2023, fick jag verkligen min spaning bekräftad. Nyheterna som presenterades där andades verkligen maximalism - djärva färger, mönster och texturer stod helt klart i centrum. 

Vad gäller färger är det tydligt att rött, blått och gult är de största färgtrenderna i år. De syns överallt och finns i flera olika nyanser för olika smaker. Den röda syns både som klassisk signalröd och i en mer nedtonad variant, medans blått finns både som en poppig koboltblå och som en ljus, pastellig nyans. Vad gäller gult är det mest trendiga en nästan grönaktig, nedtonad variant. Men även senapsgult och limegula toner syns här och var. Grönt är lika populär som alltid, nu går den dock mer åt det olivgröna hållet.

Ja, ni hör ju - våga ös på och satsa maximalt. Det är helt rätt i en annars just nu grå omvärld.


Av: Wictoria Ostrelius, vd och inredningsdesigner på INTRO Interiör

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.