Mölndals Galleria invigs

27 september 2018

Mölndal Galleria invigs idag den 27 september. Det är det första nya köpcentrumet i Storgöteborg på över 12 år. Med 65 butiker, caféer och restauranger i centralt läge tar Mölndal Galleria plats som en naturlig del av Mölndals innerstad.

Mölndal Galleria.jpg
Bild: RStudio och Krook & Tjäder

Mölndal Galleria består av två våningsplan och 24 000 kvadratmeter handel, mat, dryck och service. Bland ankarhyresgästerna finns Ica Kvantum, Systembolaget, H&M och Nordic Wellness. 

– Utbudet i Mölndal har hittills varit starkt begränsat. Med en växande befolkning som når 45 000 invånare i närområdet 2020, finns ett stort behov för mer handel och service. Nu får Mölndalsborna ett kraftigt förbättrat och bredare utbud. Mölndal Galleria är ett efterlängtat stadsdelscentrum för närboende, berättar Martin Kjellman, affärsområdeschef på Citycon.

Internationell trend

Här finns livsmedelsbutiker, systembolag, apotek, mode, skönhet, hälsa, elektronik, heminredning och service. Restauranger och caféer placeras vid de inre torgen, ut mot gator och öppna ytor. På det övre planet ger gallerians entré direktaccess till Knutpunkt Mölndalsbro, regionens näst största centrum för kollektivtrafik med buss, tåg och spårvagn.

Utbudet av mat och dryck är generöst och består av Zocalo, Taco Bar, Max hamburgare, Rose Garden, Tony’s, Espresso House, Wayne’s Coffee och John Scott’s nya familjekoncept på 1 000 kvadratmeter. Mat och dryck utgör sammanlagt 15% av gallerians yta.

– Allt fler kunder kombinerar shopping med restaurangbesök, träning eller någon annan aktivitet. Det är en internationell trend som vi ser även här och den blir allt viktigare. Därför utvecklar vi våra köpcentrum som urbana knutpunkter som erbjuder mer än bara shopping, utan även service, kultur och möjlighet att äta en bit mat i trivsam miljö.       

         

Ett exempel är Mölndals stadsmuseum som är på tillfälligt besök med ett pop up-museum i gallerian, i ett samarbete med Citycon. Under hela hösten har gallerians besökare möjlighet att ta del av Mölndals konst och historia, se utställningar samt delta i workshops och kulturprogram. 

Helt ny stadsdel

Omvandlingen av Mölndals stadskärna omfattar inte bara den nya gallerian, utan en hel stadsdel som förnyas med shopping, kultur, nya arbetsplatser och bostäder. I höstas invigdes det nya biblioteket och flera vårdenheter vid Ulla Jacobssons plats, som är granne med gallerian. Därtill kommer minst 600 nya bostäder, och över 50 000 kvadratmeter kontor i gallerians direkta närhet, inklusive Essitys nya, rundformade huvudkontor som invigdes 2016. Totalt planeras ungefär 6 000 bostäder och över 100 000 kvadratmeter kontor i kommunen.

400-500 personer kommer att ha sin arbetsplats i gallerian, vilket motsvarar merparten av alla ungdomsarbetslösa i kommunen. Gallerian blir det första köpcentrumet i Västsverige som certifieras med den internationella standarden BREEAM nivå Very Good.

Idag, på invigningsdagen, öppnas portarna kl 17 och gallerian håller öppet hela kvällen fram till klockan 22. Den officiella invigningen är kl 18. Sedan fortsätter festligheterna hela helgen med överraskningar och öppningserbjudanden.

Framöver gäller öppettiderna klockan 10-20 vardagar, och 10-17 på helger. Systembolaget blir den första butiken i Göteborg som kommer att ha öppet till klockan 20 på vardagar.

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.