Lund på logistikkartan

1 september 2021

Alldeles intill E22 planerar Midroc för Lunds första logistikcentrum. Mitt i naturen och strategiskt beläget, med hela Sverige och Europa precis runt hörnet, blir Hasslanda ett område för både arbete och avkoppling. Planen är att börja bygga nästa år. ”Vi ser detta som ett oskrivet papper där vi tillsammans med hyresgästerna tar fram kartan för området”, menar Sandra von Lüders, uthyrningsansvarig på Midroc.

Logistiksegmentet har stått sig starkt genom pandemin och i Skåne är trycket stort. 

– Flera stora bolag har flyttat till de redan etablerade områdena, nu tycker vi det är dags att även placera Lund på logistikkartan, menar Sandra von Lüders. 

Grönt är skönt

Hasslanda är idag en bit fin åkermark, alldeles intill E22, och ett område för både motion och rekreation. Något som även i framtiden ska få ta plats. 

– Hasslanda är ett naturskönt område och även om det om några år är en företagspark kommer vi att bevara mycket av det gröna, beskriver Sandra von Lüders. Möjligheterna till rekreation här tror vi är fortsatt viktiga, inte minst för de som kommer att jobba i området. 

Naturparken kommer exempelvis att bevaras. 

Hasslanda är ett naturskönt område och även om det är en företagspark om några år kommer vi att bevara mycket av det gröna.

– Vi vill utveckla det här området med gott samvete så för oss är det viktigt att klimatkompensera och exempelvis föra tillbaka mycket av den biologiska mångfalden. 

Hållbarhet står också högt på agendan. 

– Hållbarhet är ett signum för Midroc och integreras i allt vi gör. I Hasslanda kommer vi att ha solceller på taken, energieffektiv belysning och smart styrning av all energiförbrukning. Dessutom kommer vi använda klimatförbättrad betong när lokalerna byggs.

Allt runt hörnet

Givetvis är läget perfekt för lokal distribution i nordvästra Skåne, men Hasslanda har även hela Sverige och Europa alldeles runt hörnet, konstaterar Sandra von Lüders. 

– Härifrån tar man sig snabbt både norrut till Helsingborg, Göteborg och Stockholm eller söderut mot Köpenhamn, Hamburg och Amsterdam. Området ligger bara 10 minuter från Lunds centrum och på andra sidan E22 finns både hotell- och konferensmöjligheter, bland annat på vårt World Trade Center. Hasslanda är lättillgängligt, både med bil, buss och cykel och har även ett jättebra skyltläge. Samtidigt kan Hasslanda vara ett bra val för de företag som vill sitta lite mer insynsskyddat, för de verksamheter med sekretesskrav.  

100 000 kvm

I Hasslanda kommer Midroc kunna bygga 100 000 kvm ny logistikyta. Ytor som är efterlängtade, enligt Sandra von Lüders.

– Lund har tappat en hel del företag de senaste åren och mark har länge efterfrågats så det känns verkligen kul att kunna erbjuda den här möjligheten. Lund kommer förhoppningsvis, inte minst med sina forskningsanläggningar, att attrahera nya verksamheter och bolag framöver.

Exakt hur ytorna i Hasslanda kommer att se ut beror på hyresgästerna.

– Vi ser området som ett oskrivet papper där vi tillsammans med hyresgästerna tar fram hela kartan för området. Lokalerna formas och anpassas helt efter företagens behov, allt från 2 000 kvm upp till 100 000 kvm. Takhöjden blir generellt 12 meter men vi kommer även kunna bygga i två eller tre plan. Hasslanda kommer att bebyggas i etapper under sammanlagt cirka 10 år och fokus kommer till att börja med ligga på ytor för lager, logistik, produktion och lättare industri.

– Men vi kommer även kunna komplettera med kontor framöver.  

Pusslet ska läggas

Midroc börjar lägga pusslet nu och är fast övertygade om att själva projektutveckla Hasslanda, från början till slut. 

– Det är många som vill köpa mark av oss här men vi vill själva projektutveckla för att sedan sälja av på sikt. Så jobbar vi alltid. Vi tror verkligen på Hasslanda och nu börjar vi även märka av ett ökat intresse från företag. Vi har flera offerter ute så snart måste vi bestämma oss för i vilken hörna av pusslet vi börjar. Vi hoppas kunna byggstarta nästa år med planerad inflyttning årsskiftet 2024/2025, avslutar Sandra von Lüders. 

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.