Lumi lyser upp ny stadsdel

15 november 2022

I centrala Uppsala pågår just nu utvecklingen av en helt ny stadsdel – Södra city. Här utvecklar Vasakronan totalt 100 000 kvadratmeter med målet att skapa en attraktiv och central stadsdel som är visionär, livfull och har hållbarhet i fokus. Just nu pågår omdaningen av Lumi, Vasakronans tredje projekt i området efter Juvelen och Magasin X.

Lumi ligger mellan Resecentrum och Fyrisån i Södra city, ett område som utvecklas i snabb takt av Vasakronan i nära samarbete med Uppsala kommun. Namnet Lumi är latin och betyder “light of life”, eller “livets ljus”, och fångar filosofin bakom Vasakronans nya projekt. De nya arbetsplatserna får in ljus, rymd och öppenhet och i mitten av fastigheten finns en ljusgård som släpper in ljus från alla håll. Fastigheten blir ett välkommet tillskott till området Södra city i Uppsala. Här finns idag mestadels fastigheter från 70-talet och området är lite av en barriär mellan citykärnan och de södra delarna av staden. 

Våningsplanet högst upp om totalt 2 200 kvadratmeter är vakant och går att dela i flera mindre kontor. 

– Vår strategi och vårt mål är att vi ska vara med och bygga stad och skapa platser som är trygga, där människor vill vara. I Södra city såg vi en möjlighet att faktiskt knyta ihop och utvidga staden på ett väldigt bra sätt. Hela den här delen av Uppsala utvecklas väldigt mycket, både av oss och andra aktörer, säger Karin Berg, affärschef handel och uthyrning på Vasakronan.

Läget ger attraktionskraft

Arbetet är i full gång och planen är att de första hyresgästerna ska kunna flytta in under första kvartalet 2024. Totalt spänner Lumi över 15 000 kvadratmeter och i dagsläget finns cirka 4 000 kvadratmeter ledigt.

– Våningsplanet högst upp om totalt 2 200 kvadratmeter är vakant och går att dela i flera mindre kontor. Längre ned i huset finns ytterligare några mindre lokaler som kan inrymma både labb och kontor. Vi kommer bygga och integrera en paviljong till Lumi, som troligtvis kommer blir en restaurang och som ska bidra till servicen och attraktionen i området. Det finns också två mindre butiker i gatuplan som än så länge är vakanta.

I och med husets form, med ljusgården i mitten, kommer arbetsplatserna vara placerade nära fönstren och i den något mörkare mittkärnan skapas mötesrum och pentryn. 


– Lumi lämpar sig bättre för det företag som söker en öppen planlösning. När vi har funderat på vad det är för hyresgäster vi vill vända oss till är det med utgångspunkt i de företag som värderar hållbarhet och som söker ett centralt läge med goda kommunikationer. Det ger bland annat en attraktionskraft som företag kan använda för att attrahera nya talanger. Utanför dörren finns ett grönt stadsstråk och på taket en härlig takterrass som bidrar till ett hållbart arbetsliv i en dynamisk citymiljö, beskriver Karin Berg.

Hög hållbarhetsprofil

Precis som andra projekt som Vasakronan bygger får Lumi en hög hållbarhetsprofil. Hela betongstommen av det komplex som ska rivas behålls, och blir till ramverk för Lumi, och två plan med trästomme byggs på.

– Vi kommer att återbruka innerväggar, dörrpartier, glaspartier, pentryn och även det material vi river av fasaden kan vi återbruka på annat sätt. Det är ett gediget bakomliggande arbete för att förstå vad man kan återbruka. Det finns ingen som byggt ett så här stort projekt, med så pass mycket återbruk, tidigare. Men när man kommer in i huset kommer det ändå upplevas som ett modernt nyproducerat kontorshus.

I Södra city, där Lumi byggs, ligger bland annat Vasakronans andra projekt, Magasin X, Sveriges största kontorshus med en stomme helt i trä. Där finns också Arena, Vasakronans eget coworkingkoncept där man kan teckna flexibla avtal med korta avtalstider. Här finns också möjligheten att boka mötesrum i en storlek som man kanske inte har i sin egen lokal i Lumi.

– Lumi får också en takterrass med utsikt över hela Uppsala som man kommer kunna nyttja som hyresgäst. Den kommer även att utformas för att bidra till den biologiska mångfalden i staden. I efterföljande etapper planeras ytterligare kontor och hotell. I kvarteret närmast Fyrisån planeras det för bostäder och förskola samt ett gatuplan med närservice och restauranger, vilket bidrar till ett attraktivt och tryggt område. Det man inte hittar i det egna huset kommer man alltså att hitta i närområdet, avslutar Karin Berg.

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.