Lekfullt hos Google

21 mars 2019

Googles kontor är som små världar i sig. Och kontoret i Zürich är inget undantag. Här finns gott om lekytor och annorlunda mötesplatser, både i igloos och skidgondoler, och här kan man vila upp sig i ett badkar eller en massagefåtölj framför ett akvarium. Hos Google skiljer man inte på arbete och lek, här anser ledningen att medarbetarna kan skriva kod samtidigt som de spelar boll.

Huset där Google har sitt kontor i Zürich var tidigare ett bryggeri. Nu finns här, förutom kontorsytor, både lägenheter, affärer och ett spahotell. Zooglarna, som Googlarna i Zürich kallar sig själva, besitter sju våningar på sammanlagt 12 000 kvm med plats för upp till 800 medarbetare. 

Yteffektivt

Google som företag förespråkar självständighet, kreativitet och utveckling i en miljö som ska genomsyras av energi. För att utveckla kontoret i Zürich kopplades arkitektbyrån Camenzind Evolution in. Fokus lades på att yteffektivisera traditionella skrivbordsplatser för att istället kunna ge mer plats åt mötesplatser och interaktiva ytor och på samma gång skapa ett kontor där tillväxt och arbetsrotation var möjlig. Kontoret består av en blandning av öppna arbetsytor för  cirka 6-10 personer och slutna, inglasade kontor för 4-6 personer. I genomsnitt flyttar en Googlare två gånger per år inom kontoret så den nya inredningen baserades på att samtliga avdelningar och arbetsgrupper kan använda vilken del av kontoret som helst just för sitt arbete. 


Vad sägs till exempel om att ha möten i igloos med pingviner utanför dörren eller i skidgondoler mitt i ett snölandskap. Eget tema

Varje våning har sin egen färg och sitt eget tema för att man lättare ska kunna orientera sig. På det blåa våningsplanet hittar man exempelvis stora foton och grafiskt tryck på temat vatten och snö. Google-medarbetarna i Zürich arbetar mycket med Google-team världen över och därför är mötesrum för videokonferens en väldigt viktig del av kontoret. Det finns ett stort antal mindre och mellanstora mötesrum på varje våning och utöver de här en stor mängd informella, mer avslappnade mötesytor kring white boards. Vissa av dem går hand i hand med våningens tema, vad sägs till exempel om att ha möten i igloos med pingviner utanför dörren eller i skidgondoler mitt i ett snölandskap. 

Rutschkana och brandstång

För att man ska kunna ta sig snabbt mellan de olika våningarna, och samtidigt ha lite kul, finns så kallade snabba förbindelser mellan planen. Här kan du åka nerför en brandstång istället för att ta trappan eller hissen eller använda den branta, spiralformade rutschkanan som leder rakt ner till Milliways café på bottenvåningen. Här serveras gratis frukost, lunch och middag. Har du råkat äta lite för mycket finns det givetvis många träningsmöjligheter. Eller vad sägs om ett komplett gym, Yoga, Pilates och diverse andra gruppaktiviteter inom fitness. 

Kombinera lek och arbete

Att kombinera både arbete, lek och avslappning är viktigt hos Google. Och det ena utesluter inte det andra... Google menar att ”man kan skriva kod samtidigt som man passar bollen”. Baserat på detta skapade Camenzind Evolution bl a ett rum med en akvarievägg där man kan ligga och slappna av i badkar eller sitta i massagefåtöljer och fylla på energi. Det finns också möjlighet att softa i Biblioteket som är gjort i gammal, antik stil eller lägga sig på en brits och få välbehövlig massage av en terapeut. Här finns också aktivitets- och lekytor där man kan spela biljard, basket, bordsfotboll och interaktiva data- och tvspel m m. Behöver du fylla på kroppen och knoppen under dagen kan flera små microkök erbjuda både olika sorters drycker och snacks.

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.