Låt kontoret blomma

17 januari 2019

När vi människor tillbringar så stor del av vår tid inomhus, ofta på kontoret, finns mycket att vinna på att medvetet föra in grönska, och känslan av att vara utomhus, på arbetsplatsen. Vi mår bra av att vara nära naturen helt enkelt. Så hur kan vi då få kontoret att blomma? Bokstavligt talat...

Geelen.jpg
Geelen i Nederländerna har kallats världens grönaste kontor: Bild: Geelen

Från att ha varit något som ställs in sist är grönska på arbetsplatsen nu något som planeras in från början. Detta för att ett grönskande kontor visat sig ha positiva effekter på medarbetarnas hälsa och företagets lönsamhet. En grön inredning förbättrar inte bara syresättningen, utan dämpar dessutom ljudnivån i lokalerna. De är helt enkelt ett bra sätt att skapa en friskare, lugnare och mer stimulerande miljö. 

tips

1. Gör plats för grönskan redan när kontoret planeras.

2. Blanda och skapa variation i växtligheten inomhus för att efterlikna den slumpmässiga naturen så mycket som möjligt. Välj många olika arter med olika höjd och färgnyanser, och tänk fritt när det gäller placeringen. 

3. Använd gärna naturliga material så ofta som möjligt när det gäller krukor och dekorationer runt omkring växtligheten, exempelvis grus och stenar, trä- eller keramikföremål och liknande.

4. Skapa en oas med frodig grönska där man kan dra sig tillbaka en stund vid behov. Kanske en grön hörna i en atriumgård eller en inomhusberså med ett par lite högre träd runt om. 

5. I vissa miljöer där man söker avkoppling kan man placera stora bilder med naturmotiv och inspelade naturljud som fågelkvitter, vågors skvalp, vindens sus i träden eller porlande vatten för att skapa en behaglig atmosfär som ger goda förutsättningar för stressreduktion.

6. Sudda ut gränserna mellan ute och inne genom att sätta exempelvis en utomhusplantering som skapar ett blickfång genom fönstret eller placera växter strax utanför stora fönsterpartier. Försök också att placera växterna inomhus i hörn och längs kanter.

7. Placera grönskan så att så många som möjligt kan ta del av den. 

8. Snåla inte, gröna växter är en lönsam investering.

9. Ta vara på dagsljuset!

10. Varför inte satsa på gröna växtväggar? Nu finns det smarta sådana som i stort sett sköter sig själva. Läs mer här.


Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.