Kortare avtal viktigt för framtida hyresgäster

12 december 2017

Ökad flexibilitet och digitalisering präglar framtidens kontor. Det visar Newsecs senaste Property Outlook-rapport. Den största utmaningen för fastighetsbolagen blir att skapa flexibla avtal.

Våra kontor och vårt arbetssätt har förändrats oehört mycket genom åren. Från cellkontor till den senaste trenden, aktivitetsbaserade lösningar. Att det även kommer att ske förändringar framöver är alla överens om och att kontorshyresmarknaden står inför många utmaningar. 

Generationen som nu står och knackar på dörren till arbetsmarknaden är uppvuxen med teknik som förändras och utvecklas snabbare än tåget. De värdesätter frihet och flexibilitet och ställer höga krav på sin arbetsplats. Detta innebär att både arbetsgivare och fastighetsägare måste anpassa sina kontorsytor för att kunna attrahera rätt medarbetare. Det är många som ska tillfredsställas. I dag består Sveriges kontorshus fortfarande främst av cellkontor och många fastigheter har inga möjligheter att anpassas till hyresgästernas nya krav, oftast fler anställda på mindre yta. En trend, som i kölvattnet av detta, har exploderat, speciellt i storstäderna, är konceptet moderna kontorshotell som erbjuder en ökad flexibilitet, både vad gäller kontorsyta och avtalslängd. Exempelvis United Spaces, Convendum, Epicenter. Här hyr man exakt den typen av yta man behöver, exakt så länge man behöver. I den här typen av kontorsmiljö finns det dessutom stora möjligheter att samverka, mötas, nätverka och utbyta både kunskap och erfarenhet. 

Så för att summera Newsecs rapport är det alltså framför allt viktigt för fastighetsägare att framöver kunna erbjuda ytor som ökar både effektiviteten och flexibiliteten. Och att då även kunna erbjuda flexibilitet vad gäller avtalstiden.

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.