Kontorshuset med X-faktor

24 mars 2020

Sveriges största kontorshus med en stomme helt byggd i trä uppförs just nu i Uppsala. Magasin X heter Vasakronans kontorsprojekt som sätter hållbarhet, miljö och flexibilitet i första rum. Intervju med Petra Stråle, uthyrare på Vasakronan.

Magasin x.jpeg
Illustration: Vasakronan/White

I bästa möjliga pendlarläge bygger nu Vasakronan kontorshuset Magasin X bredvid Resecentrum i Uppsala. 

Och kanske är det just läget som har genererat det stora intresse för kontorshuset. Spaden sattes i backen så sent som i september 2019, men redan nu har Magasin X nått en uthyrningsgrad på 80 procent – två år före projektavslut. I skrivande stund finns bara cirka 1 200 kvm tillgängliga av totalt 11 500 kvm. 

– Vi är jättestolta över att kunna erbjuda ett så otroligt bra kommunikationsläge. Många av våra hyresgäster har både mycket verksamhetskontakter utanför Uppsala men också en stark vilja att rekrytera riktigt bra medarbetare. Då är det bra att som företag kunna erbjuda klimatsmarta lokaler i bästa läge, säger Petra Stråle. 

stomme av trä

I dag har många kontorshyresgäster ett klart fokus på miljö och hållbarhet. Utöver en klimatsmart stomme av trä, erbjuder Magasin X ett flertal energieffektiva tekniska lösningar, som till exempel integrerade solceller, trådlös styr- och reglersystem samt batterilager för fastighetsenergi. Byggnaden kommer att miljöcertifieras enligt LEED med den högsta klassningen Platinum. 

–  Ledorden för projektet stavas klimat och flexibilitet. Att använda trä som byggmaterial är positivt på flera sätt. Trä binder koldioxid när det växer, är förnybart och återanvändbart. Tack vare sin låga vikt krävs dessutom färre transporter och stomresningen bedöms gå snabbare än att resa en betongstomme, säger Petra Stråle. 


Det kommer att finnas varierande arbetsplatser, olika ljudzoner och smart teknik som ska göra det enkelt att prestera. 


Vasakronan rullar även ut sin nya coworking-produkt Arena i huset. Den tar plats på gatuplan där extra kontorsplatser, mötesrum och annan service gör det möjligt för hyresgästerna att bedriva verksamhet. 

– Med Arena har vi tagit fram ett erbjudande där fokus ligger på att skapa riktigt bra arbetsplatser. Det är snyggt, inspirerande men framför allt är den en funktionell arbetsplats. Det kommer att finnas varierande arbetsplatser, olika ljudzoner och smart teknik som ska göra det enkelt att prestera. Oavsett om det man gör kräver kreativitet eller koncentration. Det ska helt enkelt finnas förutsättningar att göra ett bra jobb, säger Stråle. 


Historisk plats

Namnet Magasin X har en historisk koppling till platsen där det har funnits flera olika former av magasin tidigare. På senare tid har platsen varit en parkering. 

– Det finns något oerhört attraktivt i att bygga vidare på en plats historia och därför enades vi ganska snabbt om att vi ville jobba vidare med just magasinstanken, säger Petra Stråle och fortsätter: 

–  Dåtidens magasin var dock en plats för produkter, Magasin X blir en plats för livskraftiga idéer och engagerade människor. X:et gav ett nytt namn år vårt magasin och symboliseras i byggnadens konstruktion, man kommer nämligen kunna se stora träbalkar formade som X i fasaden. Sammantaget gör detta att vi tycker själen från dåtidens magasin finns kvar även om Magasin X är nytt.


Förr efterfrågade man enklare kontor. Nu har intresset och kunskapen om hur man kan dra nytta av ett genomarbetat och trivsamt kontor ökat betydligt.


Magasin X består av sju våningar. Storlekarna på lokalerna varierar från en arbetsplats inom konceptet Arena upp till egna kontorsytor som kan vara både ett eller två plan. Däremellan finns också möjlighet att hyra in sig på Smart & Klart-konceptet med kontor upp till cirka 100 kvm. Huset kommer även att få en uteplats och terrass. 

– Kringservice är en viktig del i vårt kunderbjudande. Vi kommer erbjuda de mesta som kan göra vardagen lite enklare både för företaget och medarbetaren. Allt från fika eller rolig workshop-utrustning i mötesrummet till lunch eller varför inte ett spännande miljövänligt transportmedel i källaren, säger Stråle. 

”ett verktyg i konkurrensen”

Inflyttning i Magasin X kommer att ske hösten 2021. Sedan tidigare står det klart att företag som Ramboll och White har tecknat hyresavtal. Det har även Skatteverket gjort. Vasakronan kommer även de att placera sitt Uppsala-kontor i Magasin X. Företagen har andra krav på kontorsprodukterna i dag än för bara 5-10 år sedan, menar Petra Stråle.

– Förr efterfrågade man enklare kontor. Nu har intresset och kunskapen om hur man kan dra nytta av ett genomarbetat och trivsamt kontor ökat betydligt. Det finns nu många fler verksamheter som söker ett kontor som kan användas både i marknadsförings- och rekryteringssyfte snarare än en plats att ställa sina skrivbord. Vi vänder oss framför allt till hyresgäster som värdesätter hållbarhet, läget och som behöver ett verktyg i konkurrensen om bra medarbetare, avslutar hon. 

Yousef Boussir

Redaktör/reporter

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.