Kontoret många önskar sig

17 mars 2022

En lång tid av hemarbete har väckt nya behov, och kontorsarbetarnas krav och önskemål kring arbetsplatserna efter pandemin är många. Arbetsgivarnas vilja att rusta upp och göra om är större än aldrig förr, samtidigt som kontorsarbetarna har skaffat helt nya vanor. Här är önskemålen MER Arkitekter, experter på just kontor och arbetsplatsstrategi, ser trenda i sina uppdrag. "Att ta tillvara medarbetarnas egna hälsoinitiativ och nya vanor är avgörande för att ha en välmående personal framåt", säger Venke Osnes, vd på MER Arkitekter.

1. Duschar 

Många kontorsarbetare vill fortsatt undvika kollektivtrafik till och från jobbet i den mån det går, och vill därför kunna duscha av sig och byta om efter cykeltur, powerwalk eller morgonlöpning. MER Arkitekter spanar att lyxiga dusch- och omklädningsmöjligheter snarare kommer att vara en regel än ett undantag på framtidens kontor, även om det ofta är fastighetsägarna som behöver tillgodose dessa faciliteter.  

2. Cykelförvaring 

Cykeln, och inte minst elcykeln, har fått ett rejält uppsving i tider där man avråtts från att använda kollektivtrafiken. MER Arkitekter ser en ökad förfrågan om lösningar för cykelparkeringar, till exempel i form av cykelgarage inomhus. En extra service som ofta efterfrågas just nu är smidiga eluttag, laddplatser, luftpumpar och förvaringslösningar för elcykelbatterier. Tur för alla cyklister att flera fastighetsägare är på hugget! 

3. Trappor 

Samtidigt som alla kontor givetvis tillgänglighetsanpassas vill fler och fler väva in vackra statement-trappor i inredningen, som ett uppmuntrande val för den som vill få några extra steg under dagen. För MER Arkitekter ingår det alltid att se över motionsfrämjande rörelsemönster i lokalerna vid framtagning av nya arbetsplatser. Det kan innebära att förvaring ligger en bit bort från arbetsytorna, eller fler stå-arbetsytor runt om i lokalerna som främjar spontana ståmöten. 

4. Kontorsgym 

Vardagspusslet sätts nu åter på prov. När restiden till och från jobbet redan äter av vår lediga tid ser många en fördel med att ha ett gym på kontoret för att kunna kombinera träning och jobb. Just nu ökar beställningarna av gym, träningsrum och yogasalar i kontorsfastigheter, eller varför inte utegym, padelcourt eller löpspår på en takterrass? Med utegym får medarbetarna möjlighet till både motion och frisk luft samtidigt. Win-win!  

5. Behandlingsrum 

Många företag erbjuder massage eller naprapatbehandlingar som en del av friskvården. I och med detta önskar många separata ytor för detta, medan andra vill ha ett kombinerat rum för avkopplande vilostunder, tupplurar och återhämtning.  

6. Tvättstuga 

En något otippad service som ökar i efterfrågan i vågorna efter pandemin är möjligheten att på kontoret torka och/eller värma blöta utekläder efter cykelturer och löprundor i ur och skur. Det finns inga dåliga väder, eller? 

Mer inspiration

I ett nytt projekt i centrala Helsingfors, nio hubbar för coworking och kontor motsvarande 250 000 kvadratmeter, har MER Arkitekter och investeringsbolaget Altaal utvecklat bland annat små och stora gym, yogarum, bastuar, gamingrum, golfsimulator, elcykelladdstationer och utegym för de som ska jobba i lokalerna. Är du nyfiken på detta projekt? Läs mer här

MER Arkitekter arbetar själva med friskvård genom att förena rörelse med kompetensutveckling och teambuilding. Läs mer om projektet Res med MER här

Var tredje person mellan 35 och 49 år tror att arbetsgivarna kommer att ha svårt att skapa motivation för att de ska komma in till kontoret. Vill du ha fler insikter om kontorsarbetarnas önskemål och krav på arbetsplatserna efter pandemin? Läs MER Arkitekters Sifo Kantar-undersökning här.


Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.