Kontor med utsikt viktigt

28 maj 2019

Dagsljus på kontoret är viktigt för att vi ska må bra men nu visar forskningen även vikten av kunna titta ut och se vädrets och årstidernas växlingar. Det visar en ny sammanställning från Arbetsmiljöverket.

Fönster.jpg
Bild: Pixabay

– Vårt välbefinnande ökar om vi kan titta ut när vi sitter och jobbar. Vi trivs bättre och stressen minskar. Det förhindrar också känslan av instängdhet, sa Arne Lowden, docent vid Stressforskningsinstitutet vid Stockholms universitet när han presenterade forskningssammanställningen vid ett seminarium arrangerat av Arbetsmiljöverket.

Enligt rapporten har också tillgången till dagsljus stor betydelse för hälsan. Många får för lite dagsljus eftersom allt fler jobbar inomhus och tillbringar mer och mer tid framför skärmar och läsplattor.

Morgonljuset är det ljus som har allra störst betydelse för vår hälsa. Genom att ta vara på morgonljuset blir vi sömniga på kvällen. Den som inte får tillräckligt med dagsljus blir inte lika trött på kvällen.

Dagsljus kan aldrig ersättas av elbelysning eller LED-belysning hur bra den än är. Även den molnigaste novemberdag är det drygt 1 000 lux utomhus och bara omkring 300 lux inomhus.

På Arbetsmiljöverket pågår just nu ett arbete med att uppdatera arbetsmiljöreglerna om dagsljus. Kunskapssammanställningen om ljusets betydelse för vår hälsa är en del av det arbetet. 

Ladda ner hela rapporten här

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.