Konkurserna minskade under maj

7 juni 2022

När maj månad summeras så är det utan konkursökning. Konkurserna har därmed minskat alla månader under året, trots en turbulent omvärld och ökad inflation. E-handelsbranschen fortsätter dock vara pressad med en ökning av konkurser på 90% hittills i år. Denna månad startades samtidigt 4 737 nya aktiebolag.

Bild: Creditsafe
Bild: Creditsa'fe

Under maj registrerades 523 aktiebolag i konkurs, en minskning med 1 procent jämfört med förra året. Medelvärdet för maj är 602 konkurser, vilket innebär att månadens siffra är relativt låg. Dessutom lägsta majsiffran på nästan 15 år.

- Innan sommaren brukar många företag kasta in handduken. Den trenden ser vi även nu, men inte alls i närheten av de nivåerna som vi sett senaste åren. Trots en orolig omvärld fortsätter konkurserna istället att minska, säger Henrik Jacobsson, VD på Creditsafe.

Även om konkurserna i Sverige står relativt oförändrade, finns det några branscher som ökar. Under januari till maj i år har konkurserna inom e-handelsbranschen ökat med hela 90 procent - nästan dubbelt så många konkurser. Åkeribranschen har även vänt uppåt. Bara under maj gick 16 åkerier i konkurs, jämfört med åtta samma månad förra året.

- Prishöjningar och allmän osäkerhet får konsumenter att hålla i plånboken. Det är inte heller samma klimat som under pandemin då många satt hemma och konsumerade sina varor. Även transportbranschen fortsätter pressas av höjda bränslepriser i spåren av kriget i Ukraina, fortsätter Henrik.

Fyra av fem största konkurserna under maj var entreprenadföretag. Största konkursen var Per Jacobsson Byggnads Aktiebolag på Tjörn med 310 miljoner i omsättning, följt av Aros Bygg & Förvaltning Aktiebolag i Västerås med 289 miljoner. Inom samma bransch hittar vi även Olsson Berglin AB och Splendid Entreprenad AB.

Under perioden januari till maj har 23 537 nya aktiebolag registrerats. Det är en minskning med åtta procent jämfört med förra året, men i linje med antalet nystartade bolag under 2020. Totalt finns 718 000 verksamma aktiebolag i Sverige.

Pernilla Gilbert

Kommunikatör

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.