Kommun med stor entreprenörsanda

15 mars 2022

I anslutning till den Jämtländska fjällvärlden ligger Bergs kommun som till ytan är lika stor som halva Skåne. Kommunen är en av de tio mest företagsamma i hela Sverige och här finns en stor entreprenörsanda. "Företagen har generellt sett en positiv utveckling och hade bäst tillväxt i regionen enligt Synas rapport 2021", säger Anders Englund, Tillväxtchef på Bergs kommun.

Bild: Bergs kommun
Bild: Bergs kommun

I dagsläget finns det drygt 1 300 verksamma företag som driver näringslivet framåt i Bergs kommun. Grunden är jord- och skogsbruket men numera sker tillväxten framför allt inom besöksnäringen, bygg- och hantverk, tjänstesektorn samt tillverkningsindustrin. 

– Just nu rankas vi topp 100 i landet, enligt Svenskt Näringslivs företagsklimat, och det är bäst i regionen. Under en 10-årsperiod har kommunen och företagen tillsammans arbetat för att förbättra företagsklimatet och under den här perioden så har vi förbättrat rankingen med drygt 160 placeringar. Vi har en nära dialog med företagen för att fortsätta att förbättra förutsättningarna att driva företag i kommunen, säger Anders Englund, Tillväxtchef på Bergs kommun. 

Det finns ett stort intresse av att flytta till kommunen och vi arbetar hårt för att skapa förutsättning för mer bostäder i attraktiva miljöer.

Bergs kommun ser en positiv trend när det gäller befolkningsutvecklingen och företagandet, det finns en stark entreprenörsanda och lång tradition av att driva företag här. 

– Det finns ett stort intresse av att flytta till kommunen och vi arbetar hårt för att skapa förutsättning för mer bostäder i attraktiva miljöer. Företagen har generellt sett en positiv utveckling och hade bäst tillväxt i regionen enligt Synas rapport 2021.


“Ökad efterfrågan på lokaler”

Just nu är man i kommunen igång med bygget av bland annat ett trygghetsboende i Svenstavik som ska stå klart i slutet av 2023. I fjällområdena Klövsjö och Storhogna investeras det i fastigheter och verksamheter och ett arbete med att detaljplanelägga kommersiell mark i Klövsjö startas nu upp.

– Där vi ser en stor efterfrågan. Vi ser även en ökad efterfrågan på lokaler och mark i kommunens norra delar som gränsar till Östersund, säger Anders Englund.

Kommunen medverkar i ett regionalt arbete, Business Region MidSweden, när det kommer till etableringar och kommer satsa ännu mer under våren då man planerar att anställa en etableringsansvarig. Många företag vill etablera sig i regionen, främst de som verkar inom tillverkning, bygg- och hantverk samt handels- och tjänstesektorn. 

– Vi kan erbjuda en personlig service och hålla i samordning med övriga verksamheter inom kommunen när det gäller tillstånd med mera. Bergs kommun ligger strategiskt i anslutning till Östersund i den norra delen samt till den expansiva fjällvärlden som har en stor tillväxt. 

Ett vinnande koncept

Utvecklingen för Bergs kommun de kommande åren ser ljus ut. Det finns generellt sett ett ökat intresse av att bo och verka på landsbygden och näringslivet i kommunen har en positiv inställning. 

– Närhet till natur och friluftsliv kopplat till närhet till stad är något som vi ser är ett vinnande koncept. Besöksnäringen har en fortsatt stark ökning och vi ser en fortsatt vilja att investera i fjällvärlden, säger Anders Englund. 


Pernilla Gilbert

Kommunikatör

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.