Justerbart för framtiden

26 november 2020

Swedstyle är sedan 40 år Skandinaviens ledande tillverkare av höj- och sänkbara bordslösningar för arbetsplatsen. Från att ha profilerat sig som ledande leverantör av höj - och sänkbara bordsstativ lanserar man nu konceptet High-End, ett premiumkoncept med justerbara bord i en tidlös minimalistisk design med en industriell drapering.

bord.jpg
Bilder: Swedstyle

Med High-End konceptet, som består av såväl stora konferensbord som mindre och mobila arbetsstationer, vänder sig Swedstyle direkt till den designmedvetne kunden som inte vill kompromissa med vare sig form, funktionalitet eller kvalitet. High-End är ett stort och djärvt avstamp mot att erbjuda en exklusiv helhetslösning för framtidens arbetsplats – oavsett om den är på ett kontor eller i hemmet.

Materialen ska tala sitt tydliga språk

Borden, som har ren och minimalistisk design – helt befriat från den klumpiga och utrymmesslukande känsla vi ofta förknippar med arbetsbord – är designade av Julia Alfelt, som sedan 2019 är design och produktchef på Swedstyle. Hon berättar att tanken är att borden ska symbolisera och väcka olika känslor, samtidigt som materialen tillåts tala sitt eget tydliga språk.

Med High-End ger vi mer utrymme åt formen utan att kompromissa med funktion eller kvalitet, samtidigt som vi får visa världen vår vision om hur kompletta höj- och sänkbara bord fullt ut kan vara en designmöbel.

– Pentagon Industry är till exempel ett bord med en råhet, men samtidigt med ett stort mått av elegans, medan Plectrum omfamnar ”less is more”-tänket på ett lekfullt sätt. High-End har en tidlös och minimalistisk design där varje bord ska få tala för sig självt. Därför har vi arbetat mycket med formerna, för att med hjälp av bordsskivorna skapa mer intressanta och lekfulla kontraster i övergången mot de raka linjerna i benen av stål, säger Julia Alfelt.

Olika inspirationskällor

Inspirationen till borden har Julia hämtat från många olika källor. Hon berättar att huvudfokuset har varit att inte begränsa sig enbart till möbelbranschen, utan att låta sig inspireras av andra marknader och platser. Till arbetsbordet Pentagon Industry hämtade hon inspiration från sitt eget hem.

– Min lägenhet är industriinspirerad med betong och tydliga och stilrena linjer. Betong kombinerat med mjuka material, färger och former frammanar en värme. Utifrån det sattes benens formen och känslan i bordsskivan.

Stativen bygger på befintlig Swedstyle-teknik som stöpts i nya eleganta former, medan skivorna, som levereras från en lokal tillverkare, består av en bordsskiva i pigmenterad ask eller högtryckslaminat.

Storleken på bordsskivorna är omsorgsfullt utformade för varje stativ för att minimera materialspill. Resultatet är en serie med bord som är lika tydligt funktionella som estetiskt tilltalande – och som passar lika bra i öppna kontorslandskap och mötesrum som i hemmakontoret.

– Med High-End ger vi mer utrymme åt formen utan att kompromissa med funktion eller kvalitet, samtidigt som vi får visa världen vår vision om hur kompletta höj- och sänkbara bord fullt ut kan vara en designmöbel, säger Julia Alfelt.

Julia Alfelt

Julia Alfelt är utbildad ingenjör inom maskinteknik, produktutveckling och design. Hon besitter ett särskilt sinne för processer och detaljer. Hon brinner för att skapa design som gör skillnad och har mening; ergonomi kombinerad med design och hållbarhet. Hennes design kännetecknas av en industriell känsla och rena, enkla former och noga utvalda material. Sedan sommaren 2019 är Julia designer och produktchef för Swedstyle. Hennes fokus under det gångna året har varit att utveckla ett brett och värdeskapande produktsortiment. Resultatet blev High-End – ett helt nytt koncept med höj- och sänkbara bord som kommer att vidareutvecklas i framtiden.

High-Ends första lansering omfattar tolv unika höj- och sänkbara designbord.

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.