Insikter om framtidens kontor

17 augusti 2023

Fastighetsägarnas Kontorsrapport 2023 visar att kontorsarbetares beteendemönster under de senaste åren har förändrats en del och att nya vanor har uppkommit till följd av pandemin. Möjligheten till distansarbete underlättar för människor att få ihop vardagspusslet, samtidigt som kontorets betydelse för att bygga team och erbjuda en kreativ arbetsmiljö möter nya utmaningar. Utvecklingen av framtidens kontor kräver därför insikter från flera perspektiv.

Framtidens kontor måste vara så pass intressanta att ingen vill missa att vara där. Det sociala sammanhanget, mötet med kollegor och med andra människor i staden är en viktig del i människors välbefinnande. Omvänt spelar kontorsarbetande en viktig roll i utvecklingen av stadens utbud och för ett myllrande stadsliv. Attraktiva kontor blir därför en motor för stadens tillväxt.


Det ställer nya krav på utformningen av kontorslokaler men även på de omgivande miljöerna och på tillgänglighet. Det attraktiva kontoret är större än själva lokalen. Det är en social hubb och en kreativ mötesplats som ökar sin attraktivitet genom det omgivande utbudet.


Nya förutsättningar på kontorsmarknaden ger också nya möjligheter att skapa framtidens A-läge, som idag mer är kopplat till kontorsupplevelsen som helhet än till det områdesspecifika läget. Årets kontorsrapport ger insikter om vad kontorsarbetande efterfrågar och vilka utmaningar fastighetsägare ser. Enkätresultaten har dessutom kryddats med ett antal inspirerande case.


Ladda ner hela rapporten här

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.