Innovationshuset Space

10 februari 2022

Mellan forskningsanläggningarna Max IV och ESS på Brunnshög i nordöstra Lund växer stadsdelen Science Village fram. Precis vid spårvägshållplatsen, vid områdets grönskande torg, bygger Wihlborgs den ikoniska byggnaden Space. Det blir ett innovationshus i trä och skandinavisk stil, med Oatly som största hyresgäst.

I Science Village kommer innovation och materialforskning stå i centrum och det 18 hektar stora området binds ihop med andra kunskapsintensiva verksamheter som Lunds universitet, Skånes universitetssjukhus, LTH och Ideon Science Park, som bara ligger ett stenkast bort. Wihlborgs är redan idag verksamma längs hela Kunskapsstråket, med fastigheter i centrala Lund, på Ideonområdet, i Brunnshög och nu startar man alltså snart bygget av Space, vid Rydbergs Torg, i Science Village.

Två byggrätter

– Att vara en del av utvecklingen i Lund är en självklarhet för oss, konstaterar Maria Ivarsson, regionchef på Wihlborgs. Vi har en stor efterfrågan från företag som vill flytta in och nyttja innovationskraften och talangerna i området, därför är det naturligt för oss att titta på områden som ligger nära de vi redan verkar i. Och Science Village, med sitt höga innovationsfokus, känns självklart.

Vi har en stor efterfrågan från företag som vill flytta in och nyttja innovationskraften och talangerna i området.  

Och Wihlborgs planerar redan nu för mer i området.

– Vi har två byggrätter i Science Village, förutom Space planerar vi även för Spektra. Spektra kommer att byggas alldeles bredvid Space och blir ännu ett spännande hus med fokus på hållbarhet och medarbetarnas välbefinnande. Och som kommer rymma både kontor och labbverksamhet.

Områdets främsta mötesplats

Men först ut är alltså Space. Just nu pågår bygghandlingsprojekteringen och bygglovet är inskickat.

– Vi hoppas på byggstart under mars månad, då kan huset stå inflyttningsklart i Q3 2023, berättar Maria Ivarsson.


Kunskapsstråkets fysiska länk är den nyligen etablerade spårvägen som går från Lund C, genom Ideon Science Park och vidare ut till Science Village – en resa på cirka 10 minuter. Här, precis vid spårvägshållplatsen, kommer Space att byggas. Huset blir områdets främsta mötesplats plus en naturlig förlängning av både torget och utemiljön, där livet utanför smälter ihop med livet innanför. I huset kommer det finnas både restaurang och café med uteservering där områdets medarbetare, gästande forskare och besökare kan träffas. Med hjälp av öppna planlösningar kan verksamheterna flyta samman på bottenplanet. Dessutom ligger Space på ”The sunny side” med härligt solljus stora delar av dagen – både på restaurangens uteservering, vid torgets utearbetsplatser och på husets balkonger.

välmående och hållbarhet

Men först och främst blir Space ett innovationshus, både med kontor och labbverksamhet, allt för att kunna utveckla framtidens hållbara lösningar. Även huset i sig blir hållbart och kommer leva upp till de allra högsta kraven, i allt från materialval till energioptimering. Huset, på 6 000 kvm LOA, byggs i trä och i skandinavisk stil och kommer certifieras enligt Miljöbyggnad Guld. Wihlborgs strävar också efter att nå NollCO2.

Men Space kommer även certifieras enligt WELL, vilket innebär att Wihlborgs fokuserar extra mycket på medarbetarnas välmående i form av bland annat luftkvalitet, akustik, rörelse, kost och sinne. I Space ska man må bra helt enkelt. Inspirerande och vackra miljöer, exempelvis husets egna grönskande balkonger och den gröna närmiljön, hjälper kreativiteten på traven. Och olika servicefunktioner, som smart pakethantering, kan underlätta vardagspusslet.

Ett hus för framtidens lösningar

Space kommer bli en naturlig mittpunkt för företag, individer och forskningsdiscipliner som arbetar med att utveckla framtidens hållbara lösningar. Och redan nu har världens största havredryckstillverkare valt att skriva avtal.

Maria Ivarsson, regionchef, Wihlborgs


– Vi är så glada över att kunna välkomna Oatly som vår största hyresgäst, säger Maria Ivarsson. De startar ett nytt forsknings- och innovationscentrum och flyttar in på 3 100 kvm, fördelat på tre plan.

– Lund och Science Village är en naturlig plats för oss. Forskningsmiljön har världsledande kompetens inom växtförädling och unika instrument för att studera material ner på nanonivå tack vare de internationella projekten ESS och MAX IV. Vi hoppas kunna locka ännu mer global spetskompetens till området, säger Sofia Ehlde, global innovationschef för Oatly, i ett pressmeddelande från Wihlborgs.

– Det här är en viktig milstolpe för Science Village där vi efter en lång planeringsperiod nått starten av genomförandefasen. Det är särskilt glädjande att Oatly tänker förlägga sitt forsknings- och innovationscenter i Science Village och att Wihlborgs med Space lyckas matcha Oatlys behov av innovativa och hållbara lösningar, säger Christian Lindfors, vd för Science Village, i ett pressmeddelande från Wihlborgs.

Klimatforskning, proteinanalyser och nya sorters biomaterial är exempel på forskningsområden som redan nu pågår på MAX IV. I och med Oatlys etablering i området stärks foodtech-profileringen ytterligare.

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.