Ingen ökning av konkurser i juli

7 augusti 2020

Färsk statistik från Creditsafe visar att 456 bolag har försatts i konkurs under juli månad, exakt samma antal som i fjol vilket betyder att nivåerna på konkurserna är återställda till de mer normala igen.

Bild: Pixabay
Bild: Pixabay

Drygt 900 anställda är berörda av konkurserna, värst drabbat är Stockholms län samtidigt som företag inom restaurangbranschen har det fortsatt ansträngt.


- Ser man hur det sett ut under de senaste årens sommarmånader så ligger antalet konkursade bolag på normala nivåer igen, säger Henrik Jacobsson, VD på Creditsafe

G-star´s tolv butiker läggs ner i Sverige

Den största konkursen denna månad både sett till omsättning och antal anställda är GRS Operation No. 1 AB, där bolag som G-Star Raw, G-Star AB, GSFO Sweden AB ingår. Totalt berörs 12 butiker runt om i landet och det är endast den svenska butiksverksamhet som försätts i konkurs. E-handeln sköts från Holland och kunderna kommer därför kunna fortsätta köpa G-stars produkter online. Den populära kedjan har omkring 6 000 försäljningsställen i 60 länder.

positiv trend under sommaren

I totalt 14 län minskade konkurserna den gångna månaden, störst minskning av antalet konkurser finns på Gotland (-100 %), i Jämtland (-83 %) och Jönköping (-47 %). Störst ökning av antalet konkurser finns i Halland (78 %) och Södermanland (63 %).

21 av 456 av de konkursade företagen hade 10 eller fler anställda och totalt berördes över 900 anställda, en minskning med hela 32 % jämfört med samma period förra året.

På årsbasis har 4 145 aktiebolag gått i konkurs i Sverige, vilket kan jämföras med 3 716 samma period förra året. Det är en ökning med 12 %. Den genomsnittliga omsättningen på de konkursade bolagen under juli var 3,9 miljoner.

minskade företagsrekonstruktioner

Antal inledda företagsrekonstruktioner under juli månad noterades till 10 stycken, en minskning med 23 % jämfört med samma period förra året. Det startades över 3 900 nya aktiebolag denna månad, en ökning med 27 % jämfört med motsvarande månad i fjol.

Pernilla Gilbert

Kommunikatör

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.