Industriområde blir stad

24 mars 2020

De antagna detaljplanerna omfattar 22 kvarter som ska utvecklas till en upplevelserik blandstad granne med en av regionens starkaste noder för kollektivtrafik med tunnelbana, buss, pendeltåg och regionaltåg i direkt anslutning till varandra. I området äger Veidekke och Sagax fastigheter, Serneke har en markanvisning för sex kvarter och Tricoreal ett intentionsavtal för markanvisning.

unnamed (1).jpg
Bild: AIX Arkitekter

De två antagna detaljplanerna i Barkarby möjliggör en upplevelserik och dynamisk blandstad och omfattar 22 kvarter med byggnader som varierar mellan två och 32 våningar, skidanläggning inomhus med 1,25 km skidspår, kontor, hotell, 35 000 kvm verksamhetslokaler, 2 600 bostäder, två förskolor, parker och torg, ny bussterminal i anslutning till ny entré vid Barkarby station, ny entré till pendeltåg, tunnelbanestation med två entréer till framtida tunnelbanan.

– Det är mycket glädjande att vi nu antar de två första detaljplanerna och kan börja omvandla Veddesta industriområde till en av Sveriges mest intressanta, dynamiska och upplevelserika platser. Området kommer att ha ett fantastiskt läge granne med Stockholmregionens nya nod för kollektivtrafik med tunnelbana, regionaltåg, buss och pendeltåg i direkt anslutning till varandra, säger Emma Feldman (M), kommunstyrelsens ordförande i Järfälla, i ett pressmeddelande. 

Barkarby står inför en stor förändring. Vid Barkarby station byggs en ny kollektivtrafiknod för Stockholm och hela Mälardalen med tunnelbana, ny bussterminal och nya regionaltågsplattformar i direkt anslutning till vararandra, vilket gör att Barkarby inom några år kommer att få ett mycket strategiskt regionalt läge.

I anslutning till kollektivtrafiknoden utvecklas en ny attraktiv och livfull stadsdel med ett gynnsamt läge för kontor, hotell, Stockholms första skidspår inomhus, handel, service, restauranger, bostäder, och lokaler för kultur och utbildning.

Yousef Boussir

Redaktör/reporter

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.