​Hub samlar Malmös spelföretag

19 juni 2018

Nu ska spelföretag i Malmö samlas i ett och samma hus för att bättre kunna dra nytta av varandra och stärka branschens ställning i Malmö och världen. Inom kort startar DevHub, ett kluster för företag inom dataspelsbranschen, i centrala Malmö. I dag beslutade kommunstyrelsen att Malmö stad blir hyresbetalningsgarant för spelutvecklingshuset.

Dataspelsbranschen i Sverige växer och beskrivs ibland som ett internationellt fenomen, och Malmö och södra Sverige är ett av branschens främsta tillväxtområden. Genom att det nu skapas ett nav – en hub – som samlar spelutvecklingsföretag på ett och samma ställe får branschen ännu större möjlighet att växa och utvecklas.


Tanken är att DevHub ska föra samman redan etablerade spelföretag och vara en arena där uppstartsföretag kan skapas och växa. Den gemensamma platsen gör det lättare för spelföretag att hitta sin plats i stan, men gör också Malmö till den enda staden i Sverige med ett renodlat spelutvecklingshus.


Malmö stad har varit hyresbetalningsgarant tidigare, då åt Media Evolution City. Tack vare det initiala stödet kunde Media Evolution City växa och bli ett framgångsrikt mediakluster som efter uppstartsfasen själv finansierar hyreskostnaderna.


– Spelutveckling är en bransch som utvecklas snabbt och där Malmö vill ta ledarrollen. Nu ser vi till att skapa bästa möjliga förutsättningar för både befintliga och framtida spelföretag att etablera sig i regionen och bidra till att utveckla stadens kreativa näringar och arbetsmarknad, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande.


– Malmö är internationellt känt för sin sprudlande och innovativa spelindustri och det ska vi fortsätta vara. Det är här de bästa spelen görs, från enorma projekt till små indiespel, och nu vill försäkra oss om att behålla tätpositionen, säger Märta Stenevi (MP), kommunalråd med ansvar för stadsbyggnad och service.

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.