HK till Haga Norra

21 februari 2023

I Frösunda växer den nya stadsdelen Haga Norra fram. Det här är en naturlig utveckling av Arenastaden söder om Solna station. Till det attraktiva läget i kvarter 1 väljer JM att flytta sitt huvudkontor. Här har BAU fått det fina uppdraget och dubbla förtroendet att först, åt Fabege, rita stadsdelen och huset och vidare att rita JM-koncernens kontorslokaler och bobutik.

- Det är ett roligt och ärofyllt uppdrag att rita JMs nya mötes- och samlingsplats, att förvalta den grund som är lagd i arkitekturen och förädla den hela vägen ned i detaljer som möbler, material och tyger, säger Kristin Gausdal, ansvarig arkitekt och en av BAUs delägare.

Kontoret skall värna och stärka JMs affär, kultur, och historia, vara en inspirerande mötesplats som underlättar för samarbete och gemenskap.

Vår tids nya stadsdelar är urbana, de har ett varierat innehåll och möter behov som förändras över tid. Den moderna stadsdelen är hållbar: ur miljöhänsyn, med sociala perspektiv men också hållbar över tid. Staden växer utåt sina kanter och binder samman nya bostäder med serviceområden, kommunikationsknutpunkter och natur.

Variation i arkitektur, nya rumsliga upplevelser och oväntade möten bidrar till en spännande stadsdel. Återbruk är ett ledord i stadsbyggandet, i Haga Norra följs det upp med 5000 kvadratmeter återbrukat platsmurat tegel och medvetna materialval. I JMs lokaler arbetar BAU på samma sätt; skapar en samlingsplats för företaget där en variation av sociala mötesplatser och kontaktytor, hållbarhet och återbruk är i fokus. Att återbruka möbler och inredning i en kontorsflytt är idag en självklarhet. JM stärker ställningstagandet i frågan och arbetar aktivt med arkitekterna för att hitta innovativa sätt att återbruka, återuppfinna och omskapa det som finns idag.

- Kontoret skall värna och stärka JMs affär, kultur, och historia, vara en inspirerande mötesplats som underlättar för samarbete och gemenskap. Det ska finnas olika ytor för samarbete, umgänge, och för fokus som är anpassat efter hybrida och flexibla arbetssätt. Det ska vara ett kontor att längta till, förklarar Kristin.

Med gedigen kunskap om stadsdelens framväxt och förutsättningar är det en förmån för BAU att få fördjupa stadsbyggandet i fortsatta uppdrag fram till hyresgästanpassning och inredning. I kvarter 1 får JM sitt nya hem, sitt huvudkontor och bobutik. Här skapas flexibla och inspirerande arbetsmiljöer med allt som är attraktivt i staden; tillgång till service, natur och varierad kollektivtrafik som tunnelbana, tåg och buss. Fastigheten certifieras enligt BREEAM-SE på nivån excellent.

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.