Heta Lindholmen

1 maj 2018

Efter år av höga vakanser är Lindholmen i Göteborg sedan flera år ett område som är hetare än hett. Många fastighetsägare och många företag satsar stort i området. Och flera nya ytor är på gång.

Illustration: UNStudio o Kjellgren Kaminsky Architecture

Efterfrågan på kontorslokaler i Sverige kan vara allra störst på Lindholmen. Efter en lång period av höga vakanser är området sedan ett tag nu hetare än hett och allt fler fastighetsägare har genom åren visat allt större intresse för Lindholmen. Men de flesta lediga lokalerna har snabbt fyllts upp av främst fordonsindustrin i form av Volvo, Cevt och Geely.

Men lyckligtvis finns det nu flera möjligheter att bygga nytt och möta efterfrågan. Älvstranden Utveckling planerar exempelvis för att bygga ut Lindholmen Science Park med cirka 40 000 kvm, i flera etapper. Lindholmen Science Park består i dag av 36 400 kvm lokaler efter att ytorna fördubblades 2010. Den nya delen skulle även kunna kopplas ihop med Lindholmens station för den nya linbanan som ska stå klar sommaren 2021, lagom till Göteborgs 400-årsjubileum. Den kommer att utgå från Järntorget och Lindholmen blir det första stoppet på Hisingen. 

Det är också på Lindholmen som Nordens högsta hus håller på att ta form. Grundläggningen är i full gång. Det är här Serneke/NREP bygger ett helt nytt kvarter, Karlastaden, där Karlatornet blir pricken över i:et. Castellum har funnits i området länge och har byggt flera kontorshus och gjort flera framgångsrika uthyrningar. Under de senaste åren har också Balder, Platzer och Atrium Ljungberg gjort förvärv i området och flera är på gång. Även Chalmersfastigheter har byggplaner nära Lindholmen Science Park och Geely/Cevt planerar för ett jätteprojekt om 130 000 kvm.

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.