Hållbart på distans

7 december 2021

Vi har, efter snart två år sedan pandemins start, börjat vänja oss vid vår "nya verklighet". Under pandemin uppmättes antalet svenska anställda som arbetar hemifrån, på heltid eller deltid, till 53%. Samtidigt som vi arbetar på som vanligt hemifrån tar nästan hälften av oss även hand om våra nära och kära, såsom äldre familjemedlemmar, husdjur och våra barn. När 9 av 10 arbetande vill fortsätta jobba hemifrån efter pandemin måste vi ställa oss följande fråga: Vilka nya lösningar bör vi leta efter för att hitta en bättre balans i livet efter pandemin när många svenskar fortsatt arbetar hemifrån?

Skapa rutiner

Under pandemin då livet vändes upp och ner för många svenskar förstod vi vikten av att ha bra rutiner. Vi insåg hur stor skillnad det kan göra för vårt välmående att komma ut ur huset, ta den där korta promenaden till bussen eller avnjuta morgonkaffet med kollegan i fikarummet. Rutiner kan inte bara bidra till ett bättre mentalt välmående, rutiner kan även göra oss mer effektiva. Att ha regelbundna tider för sömn, återhämtning, motion och läxläsning kan göra att vardagen fungerar bättre och att vi hinner med allt vi planerat att göra!

Vi måste vara mer medvetna om vikten av att hitta rätt balans i livet.

Starta arbetsdagen som vanligt även när du arbetar hemifrån för att hålla uppe rutinerna - ta en dusch, är en ordentlig frukost och byt om från pyjamasen till arbetskläder, eller i alla fall ett annat par mjukisbyxor!

Kom ut och rör på dig

Vi är vana vid att komma ut ur huset och röra på oss dagligen, även om det bara gäller en kort promenad till bussen eller om du hoppar av en station tidigare för att handla middag på vägen hem från jobbet. Dessa korta aktiva pauser är vitala för vår hälsa - även om du tränar regelbundet! Om du rör på dig minst en halvtimme varje dag löper du mindre risk för en mängd sjukdomar - bland annat hjärt- och kärlsjukdomar, vissa cancerformer och typ-2-diabetes. Sitter du istället stilla flera timmar i sträck ökar risken för dessa sjukdomar.

Sätt en timer på mobilen och sträck på dig en gång i timmen, promenera till mataffären istället för att ta bilen eller ta trapporna istället för hissen. Det krävs inte mycket för att du ska uppleva en skillnad!

Work-life-balance

Sedan pandemin började i mars 2020 har psykiskt välbefinnande nått sin lägsta nivå i alla åldersgrupper. Vi måste vara mer medvetna om vikten av att hitta rätt balans i livet. En färsk undersökning visar att 2 av 3 anställda känner att mental belastning påverkar deras prestationer på jobbet, vilket är en växande utmaning för företagen. Samma undersökning visar att 94% av de anställda måste hantera minst en aspekt av privatlivet på jobbet.

Vad kan vi göra för att ändra på det? En av de största hemtjänstplattformarna i Europa, Yoopies, går just nu in på den svenska marknaden och är redo att erbjuda flexibla jobbmöjligheter för de som söker jobb och skräddarsydda lösningar för arbetande barnfamiljer och djurägare. Yoopies är ett enastående exempel på en modern och pålitlig lösning för alla människor som söker hjälp och de som erbjuder den.

Fixa hemmakontoret

På kontoret har vi ofta tillgång till en ergonomisk stol, ett skrivbord vi kan höja/sänka för att växla vinkeln vi kollar på datorn i, och även om det inte är möjligt att skapa riktigt samma förutsättningar hemma bör vi försöka skapa en genomtänkt arbetsplats hemma. Har du möjlighet att göra det, dedikera gärna ett rum, eller i alla fall en mindre plats till din arbetsyta så att du återskapar känslan av att “lämna jobbet” när du är klar för dagen!

Sitt inte i soffan och arbeta i en dålig vinkel, utan sätt dig vid matsalsbordet och bär in sänglampan för extraljus. Om du har en gammal skokartong liggandes i garderoben kan den fungera perfekt som ett alternativ till de höj- och sänkbara skrivborden vi är vana vid genom att ställa laptopen på skolådan!

Skapa en fritid du trivs med

Det är viktigt att vi upplever att vi har en fritid vi mår bra av och att vi skapar tid för att göra det just vi själva tycker är roligt! Kanske tycker du om att komma ut i naturen, att se nya kritikerrosade filmer eller att laga mat? Att skapa tid för det som får just dig att må bra är viktigt för att ladda upp batterierna och orka med vardagen och allt som hör till.

För att skapa tid där den inte tycks finnas tipsar vi om att ta genvägar. Köp hem påsar med färdighackade grönsaker eller pastasåser som bara ska värmas på, skaffa ett program som samlar alla kvitton på en plats, eller en tjänst som Yoopies där du har alla hemtjänster du behöver samlade på en lättnavigerad plattform och app. För att vinna tid i vardagen - ta genvägar! 

Även om du är en av de som återgått till kontoret kan det vara värt att komma ihåg dessa tips. Att hålla rutiner, att ta emot hjälp och att skapa genvägar för att hitta en bättre balans mellan arbete och privatliv är några nycklar till ett bättre balanserat och lyckligare liv!

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.