Här är Kungsholmens nya knutpunkt

11 juni 2019

Areim vill addera en tillbyggnad till det klassiska Trygg Hansa-huset och är i full gång med göra om de underjordiska planen till en ny handelsplats.

Foto: Areim och Yousef Boussir

På 70-talet förvandlades en gammal parkeringsplats i kvarteret Brädstapeln till ny hemvist för försäkringsbolaget Trygg Hansa. Fyra år tog det innan byggnaden på nio våningsplan stod klar och utöver kontorsytorna öppnade även butiker, en bank och ett postkontor i anslutande lokaler. 

Nu är det dags för en modernisering av kvarteret. Fastighetsbolaget Areim har stora planer som omfattar bland annat en tillbyggnad på taket och att öppna upp de underjordiska planen samt paviljongen för att skapa ett nytt handelsplan.

– Sedan vi förvärvade fastigheten 2014, har vi jobbat med att modernisera och göra fastigheten bättre integrerad med sin omgivning. Huset har varit lite av en solitär, nu försöker vi göra den mera transparent. Byggnaden som sådan har en extrem hög kvalité – men det var dags för en modernisering, säger Erik Ullsten, projektledare på Areim.


”Häftig produkt”

I dagsläget består fastigheten av 27 000 kvm kontor. Sammanlagt finns ytor på 40 000 kvm. I det befintliga huset återstår en vakans på 2 000 kvm. Den tilltänkta byggnationen på taket är tre våningar hög och adderar 10 500 kvm. Dock befinner sig den delen av projektet mitt i ett överklagande.

– De håller på att utreda ärendet. Det är några olika överklaganden som främst gäller höjden på den tilltänkta påbyggnationen. Det är svårt att säga när vi kan få ett klargörande i frågan – dock har vi fått mycket positiv feedback och det kommer att bli en otrolig häftig produkt, säger Jerker Victor, fastighetsutvecklare på Areim.