Grönt ljus för Masthuggskajen

7 mars 2019

Detaljplanen för Masthuggskajen har nu vunnit laga kraft. Efter fokuserat arbete kan man se fram emot byggstart av området mellan Järntorget, Långgatorna och hamnen där 1 300 bostäder, 5 000 – 6 000 arbetsplatser, restauranger, förskolor och hotell kommer att växa fram. Bland annat kan både Elof Hansson Fastigheter och Stena Fastigheter Göteborg nu trycka på startknappen för sina respektive projekt.

Målet är att skapa ett område med kontraster som med puls och kulturell dynamik fortsätter att vara en stimulerande plats med internationella intryck som binder ihop staden.

Mark- och miljödomstolen har avslagit de överklaganden som kommit in mot beslutet om antagande i Göteborgs Stads kommunfullmäktige avseende detaljplanen, vilket innebär att vägen nu ligger öppen för att fortsätta utvecklingen av Masthuggskajen.

- Äntligen får vi sätta igång med byggnationen. Det har varit ett gemensamt arbete av Göteborgs Stad och alla konsortiemedlemmar. Vi är väldigt glada att nu kunna ta nästa steg i att förverkliga Masthuggskajen, att få bygga vidare på och utnyttja de kvaliteter som finns idag samtidigt som vi bygger nytt, säger projektledare Åsa Vernersson, Älvstranden Utveckling.


Äntligen får vi sätta igång med byggnationen. Det har varit ett gemensamt arbete av Göteborgs Stad och alla konsortiemedlemmar. 


Stena fastigheter bygger 6 500 kvm kontor

Det händer just nu mycket i området även hos andra aktörer och projekt. I och med att detaljplanen nu vunnit laga kraft kan exempelvis både Elof Hansson Fastigheter och Stena Fastigheter Göteborg starta sina stadsutvecklingsprojekt. Först ut för Stena Fastigheter blir kvarteret vid Värmlandsgatan, närmast Danmarksterminalen, där 6 500 kvm nya kontorsytor ska byggas.

- Masthuggskajen har varit Stenas hem i över 50 år och här har vi vårt hjärta. Det känns fantastiskt att vi nu kan börja bygga bostäder, lokaler och plats för kreativitet, och skapa en plats för alla, säger Agneta Kores, VD Stena Fastigheter Göteborg, i ett pressmeddelande.

Stena Fastigheter Göteborg kommer att bygga totalt 300 hyresrätter och 30 000 kvm lokaler som inrymmer restauranger, handel och service av olika slag. 

- På Masthuggskajen ska det vara enkelt att leva och verka hållbart. Vi kommer bland annat att erbjuda lägenheter med co-living, olika delningsmöjligheter och mobilitetslösningar, fortsätter Agneta Kores. Vi kommer att utveckla Masthuggskajen tillsammans med de som ska besöka, bo och arbeta här. Det finns också mycket positivt runtomkring som vi vill ta tillvara. Det är så vi skapar hållbara och inkluderande stadsdelar, säger Agneta Kores.


Global Business Gate byggstartas

Även Elof Hansson Fastigheter kan nu realisera planerna för sina två byggrätter på Första Långgatan. Här ska bolaget bygga 300 lägenheter och kontorshuset Global Business Gate, som med sitt unika koncept blir en central mötesplats för Göteborgs- och Västsveriges internationellt verksamma företag. Global Business Gate, med plats för cirka 2 500 nya arbetsplatser, kommer att resa sig 24 våningar högt på den nya halvö som ska byggas från kaj och cirka 100 meter ut i Göta Älv inom detaljplanen. Det kommer att bli en attraktiv miljö för hyresgäster, anställda, kunder och för besökande. Redan nu har avsiktsförklaringar för en majoritet av lokalerna tecknats.

- Ett strategiskt beslut togs 2012 om att satsa på, och bidra till utvecklingen av Masthuggskajen, ett område vi ser ha stor utvecklingspotential. Det är nu med stor glädje vi tar emot beslutet om laga kraft för detaljplanen som innebär att vi nu kan realisera planerna för Global Business Gate och de två byggrätterna. Det känns fantastiskt, säger Elof Hansson Fastigheters VD Lennart Hedström, i ett pressmeddelande.

Stora förhoppningar

Masthuggskajen är ett välkänt och välbesökt område som upplevs ha ett bra läge, men som idag anses vara ödsligt. Något som det finns stora förhoppningar om kommer ändras i och med utvecklingen av det nya området. 

- Förväntningarna på området är väldigt positiva. Närheten till vatten, nytänkande och större kulturellt utbud är saker som gör att många ser det som en attraktiv plats i framtiden. Vi arbetar också mycket med hållbar stadsutveckling på Masthuggskajen, här ska det vara lätt att leva och verka hållbart, det är så vi vill bygga för framtiden, säger Åsa Vernersson, i ett pressmeddelande.

Först ut efter godkänt bygglov blir det hotell som planeras byggas intill Folkets Hus av Balder i samarbete med Nordic Choice. Beräknad byggstart för den 33 våningar höga byggnaden som kommer rymma 453 hotellrum, restauranger, konferenslokaler och med utsikt över det nya området, hela Älvstaden och hamninloppet är i april.

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.