Gamla Pripps blir Humlestaden

26 februari 2019

Stena Fastigheter och Ikano Bostad utvecklar en ny stadsdel, Humlestaden, i Högsbo i Göteborg på Pripps gamla industriområde. I Humlestaden kommer 3 000 bostäder, bryggeri, restauranger, caféer och andra verksamheter att växa fram.

Humlestaden.jpg
Humlestadens huvudgata.

Katarina Widén Allansson, regionchef Väst på Ikano Bostad:

- Det känns fantastiskt att få utveckla ett helt nytt område och tillsammans forma en hållbar stadsdel med förutsättningar för en praktisk vardag och ett aktivt liv.

Dessutom utvecklas området med nya utbildningsplatser, handel och platser för gemenskap.


Humlestaden utformas med människan i centrum. Ikano Bostad och Stena Fastigheter kommer att skapa 3 000 trivsamma bostäder där de boende kan leva hållbart nära naturen. I området kommer det att finnas både bostadsrätter och hyresrätter. Dessutom utvecklas området med nya utbildningsplatser, handel och platser för gemenskap. Bryggerinäringen och dess museum som finns på platsen idag blir kvar och får sällskap av andra verksamheter. Området, som är cirka 155 000 kvadratmeter, ligger i anslutning till naturreservatet Änggårdsbergen i Högsbo.


Namnet Humlestaden anspelar på områdets odlingshistoria och bryggerinärvaron som finns i området. Denna del av Göteborg var en gång i tiden landsbygd med fruktträd, bärodlingar och senare handelsträdgårdar, industrier och ölbryggeri.

- Här finns en växtkraft som vi vill ta tillvara på och utveckla. Med vatten, gröna gårdar, bryggeri och närheten till Sandås skog och Änggården vill vi skapa morgondagens bostäder och en trivsam, livskraftig ny stadsdel. Här vill man bo och utvecklas i ett trivsamt socialt sammanhang, säger Agneta Kores, VD Stena Fastigheter Göteborg.

I november tecknades ett planavtal mellan Göteborgs stadsbyggnadsnämnd och Ikano Bostad och Stena Fastigheter Göteborg. Avtalet avser att inleda detaljplanearbetet. Förutsatt att detaljplaneprocessen går enligt plan kommer Ikano Bostad och Stena Fastigheter att starta byggproduktionen 2022 med första inflyttning 2024.

Läs mer på humlestaden.se


Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.